Čanak nema većinu za smenu Pastora

Želja lidera LSV Nenada Čanka da smeni Ištvana Pastora sa mesta predsednika Skupštine Vojvodine za sada nema potrebnu većinu u Skupštini Vojvodine, piše Danas.

Izvor: Danas

Petak, 19.12.2014.

23:30

Default images

Demokratska stranka neće podržati inicijativu LSV za smenu Pastora, navodi ovaj list.

Čankova najava inicijative, kako su za Danas rekli izvori bliski poslanicima LSV, iznenadila je čak i njegove poslanike, koji se sa tim ne slažu.

Kako kažu izvori ovog lista, teško da će LSV, koja ima deset poslanika, uspeti da sakupi neophodna 24 potpisa za stavljanje na dnevni red takvog predloga, a za smenu su potrebni glasovi 61 poslanika.

Izvori lista Danas objašnjavaju da bi LSV u ovoj situaciji morala da sarađuje sa SNS ili ostalim opozicionim partijama, što je malo verovatno. Pastor, međutim, juče nije želeo da komentariše za Danas Čankovu izjavu.

Čanak je za RTV Vojvodina rekao da će LSV tražiti smenu Pastora, jer je tokom septembra, oktobra i novembra tri puta izdao koalicione partnere. Lider LSV mu posebno zamera i to što se nije prošlog petka pojavio na protestu pokrajinskih poslanika zbog pritvaranja šefa poslaničke grupe DS Borislava Novakovića. "Predsednik Skupštine, bez obzira na to iz koje je stranke, ako je njegov poslanik u zatvoru, mora da pita šta se desilo. Ali, Pastor to nije uradio", istakao je Čanak.

On je ponovio da LSV smatra da toj stranci, s obzirom na broj poslanika, pripada mesto predsednika pokrajinskog parlamenta, ali je, kako je naveo, DS to mesto posle izbora ustupila SVM. "I sad Pastor neće da dođe na skup zbog pritvaranja poslanika koji je glasao za njegov izbor, istovremeno sa mnom neće ni da razgovara, a paralelno s tim u Budimpešti saopštava rezultate izbora za nacionalne zajednice u Vojvodini. Nisam spreman na to da predsednik predstavničkog tela Vojvodine bude neko ko će sutra da pobegne glavom bez obzira čim dođe do problema", rekao je Čanak.

Milivoj Vrebalov, potpredsednik pokrajinske skupštine iz DS, za Danas kaže da ova stranka neće podržati tu inicijativu, ako uopšte do nje dođe. Prema njegovim rečima, DS i sa SVM i sa LSV ima dobru saradnju i neće se mešati u njihove poslove.

Dušan Jakovljev, šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine, upitan o najavi Čanka, kaže da LSV sve važne odluke donosi na stranačkim organima.

"Pošto to do sada nije pomenuto, videćemo šta će biti sa inicijativom koju je najavio predsednik u skladu sa svojim ovlašćenjima. O tome bi trebalo da se razgovara na Predsedništvu i Glavnom odboru stranke, koji bi mogli da se održe u ponedeljak ili sredu", kaže Jakovljev za Danas.

Igor Mirović, potpredsednik SNS, za naš list navodi da nije siguran da će uopšte do takve inicijative doći.

"Bilo je i ranije različitih najava iz LSV i ostalih članica vladajuće koalicije, pa se nisu obistinile. Treba imati u vidu da su među njima jako poremećeni odnosi. Za to smo čuli iz medija i kroz izjavu lidera LSV, tako da ništa više o tome ne znamo. Ako zaista i dođe do takvog predloga, zauzećemo stav o tome", zaključuje Mirović.

"Postoji većina za pokrajinski budžet"

Milivoj Vrebalov kaže da će svi članovi vladajuće koalicije u Vojvodini, DS, LSV i SVM glasati za budžet za 2015. Prema našim saznanjima, očekuje se da će i poslanici koji su izašli iz SDS biti "za". Da će LSV glasati "za" kaže i Dušan Jakovljev. Prema njegovim rečima, poslanička grupa LSV je razmatrala predlog budžeta i zaključila da je on prihvatljiv i u okvirima koji nameće republički budžet. SNS će glasati protiv, dok će poslanici SRS, kako je najavio njihov lider Vojislav Šešelj, izaći sa sednice pred glasanje.

S druge strane, Ištvan Pastor je, za Politiku, najavio da neće podržati predlog pokrajinskog budžeta ukoliko na dnevnom redu Skupštine Vojvodine bude i zahtev za njegovu smenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: