"Ispitajte Vulinovu odgovornost"

Udruženja građana podnela su krivičnu prijavu protiv NN osoba zbog zloupotreba tokom konkursa za dodelu sredstava za unapređenje usluga socijalne zaštite.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

14:19

Default images

Takođe, Vladi Srbije su predala zahtev da se preispita politička odgovornost ministra Aleksandra Vulina.

U saopštenju organizacije Građanske inicijative navodi se da su krivičnu prijavu podnela udruženja građana predvođena tom organizacijom, Jukomom, Centrom za razvoj neprofitnog sektora, Centrom za praktičnu politiku, Centrom za istraživanje, transparentnost i odgovornost i Helsinškim odborom za ljudska prava u Srbiji.

Krivična prijava podneta je "protiv NN lica" Republičkom javnom tužilaštvu "zbog brojnih zloupotreba koje su se dogodile prilikom spornog Konkursa o dodeli sredstava za unapređenje usluga socijalne zaštite, a na koje je javnost upozorena ranije u decembru ove godine".

Vladi Srbije predat je i zahtev za preispitivanje političke odgovornosti ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, pod okriljem čijeg ministarstva je raspisan, a kasnije i poništen konkurs.

U saopštenju se dodaje da je 150 udruženja građana podržalo zahtev za smenu ministra Vulina i utvrđivanje krivične i političke odgovornosti za neregularnosti konkursa.

Među zahtevima je i apel za ponavljanje konkursa koji je raspisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i za objavljivanje imena članova komisije koji su učestvovali u ocenjivanju predloga projekata.

Ministarstvo za rad raspisalo je konkurs za raspodelu sredstava nevladinim organizacijama, ali su rezultati konkursa poništeni nakon pisanja u medijima o brojnim nepravilnostima.

Mediji su preneli da su prošle na konkursu i dobile sredstva 122 nevladine organizacije, od kojih je 61 organizacija osnovana ove godine, a 31 svega jedan mesec pre raspisivanja konkursa, kao i da se 70 odsto njih bavi socijalnom zaštitom.

Desetine nevladinih organizacija odmah su zatražile da Vulin podnese ostavku zbog nepravilnosti u sprovođenju konkrusa, a on je, umesto ostavke, odlučio da sredstva prebaci u Fond za lečenje dece, što je Vlada Srbije prihvatila 7. decembra.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je pre deset dana da se nije bavio tim konkursom, ali da će to uraditi čim bude dobio materijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: