"Ispitajte nasilje nad ženama"

Mreža Žene protiv nasilja zahteva da se preispita odgovornost i preduzmu sankcije prema istitucijama koje nisu reagovale na prijavu muškog nasilja nad ženama.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

13:39

Default images

S obzirom na to da se trend ubistava žena od strane njihovih partnera ili članova porodice nastavlja, zahtevamo preduzimanje sistemskih mera kako bi se otkrili i prevenirali rizici i posledice, saopštila je Mreža Žene protiv nasilja.

Mere minimalno uključuju obavezu nadležnih državnih organa da po službenoj dužnosti proveravaju bezbednosne rizike i izrađuju bezbednosni plan za žene, kao i uvođenje hitnih mera zaštite.

"Podsećamo da je Republika Srbija preuzela obavezu da sa dužnom pažnjom spreči, istraži, kazni i obezbedi nadoknadu za dela nasilja obuhvaćena Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici. Ova se odredba odnosi na sve nadležne državne organe, zvaničnike, službenike, ustanove i druge aktere", navedeno je u saopštenju.

Ukoliko nisu u stanju to da obezbede, resorni ministri treba da podnesu ostavke, zbog neispunjavanja zakonom predviđenih obaveza kojima se garantuju pravo na život građankama Srbije, poručuje ta organizacija.

Kada je obeležavan Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama 25. novembar, odgovorni su obećali da će država s posebnom pažnjom i hitnošću raditi na suzbijanju i sprečavanju nasilja prema ženama.

Nažalost, kampanja se nije ni završila i već ima novih slučajeva ubistava žena: Dragana Ćirić (18) 8. decembra Zaječar, Andrea Lajčak (38) 10. decembra Čoka i Zdenka Sljuka (40) 12. decembra Novi Sad.

Počinioci ubistava bili su poznati nadležnim državnim institucijama, a žene su se obraćale institucijama za pomoć, ali one nisu učinile ništa ili su činile nedovoljno ih zaštite.

Ženske organizacije članice Mreže Žene protiv nasilja ne žele da tolerišu, kako je navedeno, lažna obećanja.

Nasilje prema ženama je zločin, a država je dužna da zločin spreči. Tražimo da to bez odlaganja i (u)čini!", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: