Čanak:Ubrzo zahtev za smenu Pastora

Čanak najavio da će LSV u najkraćem mogućem roku pokrenuti inicijativu za smenu Ištvana Pastora s mesta predsednika Skupštine Vojvodine.

Izvor: Beta

Petak, 19.12.2014.

22:13

Default images

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da će njegova stranka "u najkraćem mogućem roku" pokrenuti inicijativu za smenu predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora s mesta predsednika Skupštine Vojvodine.

Čanak je za agenciju Beta rekao da ta inicijativa neće biti na dnevnom redu skupštinskog zasedanja od 23. decembra, jer to proceduralno nije moguće pokrenuti u tako kratkom roku.

Na dnevnom redu te sednice biće Predlog pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Vojvodine za 2015. godinu.

Pastor je prethodno izjavio da se ne plaši zahteva za svoju smenu i poručio Čanku da "ako je muško, neka u utorak na sednici parlamenta pokrene proceduru za moju smenu".

Čanak je na to odgovorio da nije pitanje ko je muško a ko nije, već "ko laže a ko ne laže" i dodao da Pastor dobro zna da nije moguće pokrenuti inicijativu za smenu predsednika skupštine u tako kratkom roku, ali to namerno prećutkuje.

"Dakle, nije pitanje da li je neko muško, nego ko laže i ko sedi na četiri stolice a ko ne. Pastor se junači zato što zna da se iz proceduralnih razloga to ne može naći na dnevnom redu sednice u utorak", kazao je Čanak.

LSV osudila uklanjanje izložbe o Prajdu u Šidu

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je protestovala zbog uklanjanja izložbe fotografija posvećene promociji ljudskih prava sa ovogodišnjeg osiječkog i beogradskog Prajda dva sata pred otvaranje izložbe, kao i zbog otkazivanja debate o proterivanju Hrvata iz Srema.

"Takva odluka predstavlja jasan znak da vlast u Šidu cenzuriše umetnost i javni govor. Ujedno, to pokazuje i stav šidske vlasti prema ljudskim pravima sa jedne i bolnim ranama iz mračnih devedesetih godina, sa druge strane", navodi se u saopštenju za javnost.

LSV navodi uverenje da takvih problema ne bi bilo da je izložba bila posvećena liku i delu predsednika Rusije Vladimira Putina, s obzirom na to da je Slavica Varničić, direktorka Gradske biblioteke "Simeon Piščević" iz Šida, kadar Demokratske stranke Srbije.

Izložba "Ovo je Prajd" Inicijative mladih za ljudska prava, koja je trebalo sinoć da bude otvorena u Šidu u Vojvodini, zabranjena je dva sata pre zvaničnog otvaranja, saopštila je danas ta organizacija.

Izložba je trebalo da bude deo programa festivala "Mesec ljudskih prava" koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava.

U okviru tog programa bilo je predviđeno održavanje debate na temu "Proterivanje Hrvata iz Srema", kao i predstavljanje projekta "Nepodobni građani" Vojvođanskog građanskog centra.

Nakon zabrane, desetak aktivista Inicijative mladih za ljudska prava su organizovali uličnu akciju u centru Šida, pa su se s eksponatima zabranjene izložbe "Ovo je Prajd" fotografisali ispred Gradske biblioteke, Gradske opštine i u Gradskom parku.

Vojvođanska partija (VP) je takođe najoštrije osudila zabranu održavanja izložbe o Paradi ponosa.

VP je u saopštenju ocenila da je reč o "samovolji i bahatom ponašanju" direktorke šidske Gradske biblioteke "Simeon Piščević" Slavice Varničić, koja je kadar Demokratske stranke Srbije (DSS).

"Ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju i da se zabranjuju izložbe ili tribine koje ovoj stranci nisu po volji. Gradska biblioteka nije vlasništvo lokalnog DSS-a nego svih građana opštine Šid", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: