Šta će Nikolić predložiti za KiM?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je da će Vladi Srbije uskoro predložiti svoju viđenje konačnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

20:12

Default images

U kabinetu predsednika još ne žele da iznose detalje predloga, ali kažu da nema razmimoilaženja sa Vladom Srbije po tom pitanju.

Nakon što je u javnost izneo stav da će Evropska unija na kraju, ipak, od Srbije tražiti priznanje nezavisnosti Kosova, predsednik Nikolić preuzima političku incijativu u pogledu pitanja Kosova. Savetnica za medije predsednika Stanislava Pak kaže da Srbija više ne sme da čeka nametanje rešenja.

“U osnovi te ideje jeste aktivan pristup Srbije rešavanju kosovskog problema, jer smo u stvari sve do sada imali stav Srbije da se čeka rešenje i da se onda praktično odbija prihvatanje tog rešenja, ili nedonošenje rešenja na najvišem političkom nivou“, navodi Pakova.

Ona ističe da evrointegracije ostaju spoljnopolitički prioritet zemlje, ali smatra da niko od političara ne sme da razmišlja o ideji nezavisnog Kosova.

“Ne postoji osoba koja bi dobila politički apsolutno podršku, ukoliko bi ta osoba promovisala ideju nezavisnog Kosova“, dodala je Pakova.

Nikolićeva savetnica negira da postoji sukob između predsednika i premijera povodom Kosova i dodaje da postoji koordinacija među njima po tom pitanju. Slično smatra i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun.

“Ja mislim da je njihovo delovanje apsolutno usaglašeno, da tu nema nikakvih razmimoilaženja. Naravno, kod svih nas možda postoje drugačiji pogledi na neka pojedinačna rešenja“, ističe Drecun.

Prva proba toga da li su postoje samo drugačiji pogledi, ili suštinski drugačija politika, moglo bi da bude već sledećeg meseca, kada se najavljuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, što je preduslov za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: