Polovina Nemaca strahuje od islama

Oko 58 odsto Nemaca strahuje od rastućeg usticaja islama u Nemačkoj, objavio je tabliod "Bild" rezultate jedne ankete.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

16:15

Default images

Prema toj anketi tu zabrinutost deli i 45,7 odsto Nemaca stranog porekla, dok 28 odsto učesnika anekte kaže da se ne plaši uticaja islama u zemlji.

Politički nedeljnik "Špigel" danas, medjutim, piše da je ta brojka začudjujuće visoka i ukazuje da je problematičan način postavljanja pitanja ispitanicima, pošto se u samom pitanju, kako se kaže, ukazuje da uticaj islama u Nemačkoj raste.

Jedna reprezentativna studija berlinskog Instituta za empirijsko istraživanje integracije i migracije, pokazuje, medjutim, jednu drugačiju sliku, ali isto daje ocenu o odredjenoj uzdržanosti i rezervisanosti prema muslimanima, navodi "Špigel".

U toj studiji od pre nekoliko dana, 27 odsto ispitanika smatra muslimane agresivnijim od sebe, 30 odsto misli da su muslimani manje orijentisani ka obrazovanju, ali većina smatra normalnim da muslimani u Nemačkoj postavljaju svoje zahteve, dok samo 20 odsto njih to smatra znakom bezobrazluka.

Nemačka organizacija "Pegida" (Patriote Evrope protiv islamizacije zapada), na čijem prvom skupu je bilo 200, a na poslednjem ove sedmice 15.000 demonstranata u Drezdenu, gradu bujne lepote i burne prošlosti, tema je ozbiljnog pisanja nemačke štampe.

"Bild" je danas pitao drezdenskog politikologa Vernera Pacelta da li se Nemci preko Pegide sramote u svetu.

"Pretežno, potpuno normalni ljudi idu na ulice i demonstriraju... Ako politička klasa otvoreno, što se tiče rezultata, bude govorila sa narodom o jednoj održivoj useljeničkoj i integracionoj politici, onda će se Pegida smanjiti", rekao je Pacelt i upozorio da će Pegida, medjutim, rasti, ako se nastavio sa aktuelnom načinom posmatranja tog slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: