Kastro: Hvala papi i Kanadi

Kubanski lider Raul Kastro zahvalio je Vatikanu i Kanadi na posredovanju pri uspostavljanju dijaloga Havane i Vašingtona.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

07:53

Default images

Posle 53 godine bez bilateralnih odnosa, predsednici Kube i SAD, Kastro i Barak Obama razgovarali su telefonom nešto manje od sat vremena.

“Posebno želim da se zahvalim papi Franji koji je mnogo učinio kako bi se popravili odnosi Kube i SAD. Takođe, kanadska Vlada je uložila veliki napor da se steknu uslovi za dijalog na najvišem nivou između Havane i Vašingtona“, istakao je Kastro.

On je napomenuo da ipak nije rešen glavni problem Kube i SAD.

“Ekonomska i finansijska blokada i dalje stvara veliku štetu našem narodu i ona bi trebalo da bude obustavljena“, dodao je Kastro.

Lider Kube, koji je preuzeo tu funkciju zbog bolesti svog brata Fidela, istakao je da se zalaže za dijalog zasnovan na poštovanju suverenosti i jednakosti.

“Svestan sam da postoje velike razike između nas i da su u suštini problema pitanja nacionalnog suvereniteta, demokratije, ljudskih prava i spoljne politike. Ovom prilikom potvrđujem da smo spremni da započnemo razgovor kako bismo rešili ove probleme“, zaključio je Kastro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: