"Menjaćemo strategiju povratka"

Kosovski ministar za zajednice i povratak Aleksandar Jablanović izjavio je da će se menjati strategija za povratak raseljenih lica na Kosovo.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

09:55

Default images

On je upozorio da za te namene u budžetu skoro da nema sredstava i da preti mogućnost da u idućoj godini povratak bude onemogućen.

"Menjaćemo strategiju za povratak. To podrazumeva da ona raseljena lica koja su u međuvremenu stekla neku nepokretnost na teritoriji centralne Srbije mogu da dobiju status povratnika, što sada nije slučaj", rekao je Jablanović.

On je dodao da će prvenstveno plan i cilj biti da se u 2015. godini zatvore kolektivni centri koji postoje na Kosovu i Metohiji, tako što mora da se nađe trajno i odgovarajuće rešenje za ljude koji su smešteni u tim centrima i da se povratak obavlja na način da se formiraju povratničke zajednice.

Povodom njegove izjave da već ima 2.000 hiljade porodica koje žele da se vrate na Kosovo, ministar Jablanović je precizirao: "To su porodice koje su spremne da se vrate na KiM".

On je međutim rekao da, nažalost, za povratak skoro i da nema novca u budžetu za iduću godinu i to iz prostog razloga što od šest miliona evra, koliko je predviđeno budžetom, za tri miliona je izvršena prenamena za opštine severno od Ibra, a preostala tri miliona se odnose na za ugovore iz ove godine.

"Tako da bez nekog revidiranja tog budžeta i bez promene tog budžeta za Ministarstvo za povratak, možemo da konstatujemo da će povratak za iduću godinu biti onemogućen u potpunosti", rekao je Jablanović.

On je potom, osvrćući se na pomoć koju će to ministarstvo pružiti zajednicama koje su u manjini u opštinama sa srpskom većinom, rekao da će se Ministarstvo sa punim uvažavanjem stara za sve one zajednice koje su ugrožene, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Jablanović je pojasnio svoju izjavu, koju je prenela albanska štampa u Prištini, da Kosovu nije potrebana vojska.

"Svedoci smo da ne postoji neka bezbednosna pretnja za građane na Kosovu i Metohiji izazvana spolja, a i trend u državama nastalim raspadom bivse SFRJ je takav da se vojske svode na minimum, a ponegde se i ukidaju“, naveo je Jablanović.

Prema njegovim rečima, skoro da ne postoji armija u regionu u kojoj se služi vojni rok, a na Kosovu i Metohiji je toliko drugih nerešenih pitanja od povratka raseljenih lica, ekonomskih pitanja, socijalnih pitanja, kriminala, korupcije u šta treba uložiti značajna sredstva.

"Tako da ne vidim potrebu i mogućnost nas kao predstavnika naroda da trošimo neka milionska sredstva za formiranje vojske. Pitanje vojske je jako kompleksno pitanje kome treba prići sa velikom dozom pažnje jer formiranje jedne nove vojske u regionu može da izazove samo povećanje armija koje već postoje u regionu to jest povećanje punih kapaciteta", rekao je Jablanović.

On je dodao da će lista "Srpska" i o toj temi saslušati argumente svojih koalicionih partnera DSK i DPK.

"Mi ćemo svakako dati naše argumente zbog kojih ne treba da dođe do formiranja vojske", rekao je Jablanović i naglasio da će stav liste "Srpska" zavisiti i od stava Srbije, a pre svega Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Upitan da li će kao ministar vlade Kosova poštovati sva državna obeležja Kosova na Kosovu i van njega, Jablanovic je rekao da su "prava i obaveze nekog lica koja obavlja dužnost ministra u ovoj vladi poznata i svako ko je došao u ovu vladu on zna kakva su pravila igre".

"Ono što je moj lični stav, to što je i stav liste 'Srpska', jeste to da je Kosovo i Metohija pod ingerencijom Ujedinjenih Nacija u okviru Rezolucije 1244 i mi se na taj način ophodimo. Naše učešće u vladi Kosova i Metohije i angažman na polju pomirenja Srba i Albanaca i uređenja njihovih života je stvar kojom ćemo se baviti jer mi želimo da se bavimo realnom politikom i rukovodeći se time da li će ovo zvati Kosovo i Metohija, protektorat ili Republika Kosovo to je jako kompleksno pitanje i ja u ovom trenutku ne mogu dati odgovor", kaže Jablanović.

On je, s druge strane, izneo svoje lično mišljenje da mnogi politički predstavnici kosovskih Albanaca ne poštuju samoproglašenu nezavisnost Kosova i u svojim kabinetima drže zastave Albanije, da u gradovima gde su vlast na javnim mestima kače zastave Albanije i na taj način daju primer i drugima da ističu simbole neke druge zemlje.

Jablanović je, takođe, demantovao tvrdnje nekih prištinskih medija da u skupštini nije potpisao zakletvu kao ministar vlade Kosova.

"Ti napisi u medijima su spekulacije. Da, potpisao sam zakletvu", zaključio je ministar Jablanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: