Nastava suđenja Ivanoviću u januaru

Suđenje Oliveru Ivanoviću i četvorici Srba optuženih za ubistva kosovskih Albanaca 1999. i 2000. godine, biće nastavljeno 21. januara sledeće godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

00:35

Default images

Tada će početi ispitivanje svedoka optužbe, odlučio je danas Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici.

Advokati optuženih Olivera Ivanovića, Dragoljuba Delibašića, Aleksandra Lazovića i Ilije i Nebojše Vujačića tvrdili su u svojim uvodnim izlaganjima da njihovi branjenici nisu počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Branioci su tokom današnje sudske rasprave osporili i kredibilitet predloženih svedoka od strane optužbe.

"U našim uvodnim rečima ima puno dokaza kojima se tužiočevi dokazi obaraju. Ima i puno dokaza koje smo mi predložili i koji će na ovom suđenju biti izvedeni i dokazati da su naši branjenici nevini", rekao je advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić.

On je izrazio očekivanje da će se postupak voditi bez zastoja i da će se završiti što je pre moguće kako bi se vreme koje su okrivljeni proveli u pritvoru, svelo na najmanju moguću meru.

Advokat Dragoljuba Delibašića Miodrag Brkljač ocenio je da je novina davanje uvodnih reči, dodavši da su se advokati dobro snašli "u pobijanju teorije koju je zastupao tužilac u svojoj uvodnoj reči".

"Poenta je da mi stojimo na stanovištu da tužilac nema jasne, čvrste i ubedljive dokaze na osnovu kojih bi moglo da se dokaže da su naši branjenici izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret, a to su teška krivična dela", rekao je Brkljač.

On je ocenio da je tužilac danas morao da izađe pred Veće sa jasnim stavom šta ima da ponudi kako bi njegova optužnica mogla da opstane.

"Mi smo najavili da ćemo izvesti dokaze kao odbrana i siguran sam da ćemo uspeti da pobijemo tužioceve navode čime ćemo dokazati nevinost naših klijenata. Što se tiče mog branjenika, ja sam istakao da nije bio na mestima gde su ta krivična dela počinjena i za takvu tvrdnju imamo dokaze i ako se to verifikuje onda sve
tužiočeve teze padaju u vodu", rekao je Brkljač.

Oliveru Ivanoviću se stavlja na teret da je 1999. godine predvodio čuvare mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i da ih je "podstrekivao na ratne zločine," kao i izvršenje ratnih zločina nad albanskim stanovništvom.

Delibašić se ne tereti za ratni zločin već za podstrekivanje na zločcine protiv albanskog stanovništva, dok su Ilija Vujačić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović optuženi da su kao pripadnici čuvara mosta, izvršili teška ubistva i pokušaj teških ubistava, 2000. godine.

Đurić: Vlada Srbije i dalje podržava Ivanovićevu odbranu

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metojihu Marko Đurić izjavio je danas povodom početka suđenja lideru građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda"
Oliveru Ivanoviću da će Vlada nastaviti da podržava njegov tim za odbranu.

đurić je kazao da svako "kome je stalo do pravde" očekuje da Ivanović bude pušten da se brani sa slobode.

"Celokupna javnost zna u kakvim se uslovima nalazi Ivanović danas i svi oni kojima je stavlo do pravde, pravičnosti i vladavine prava očekuju da se Ivanović pusti da se brani sa slobode i budu uvažene garancije koje su pružene i omogući da postupak u vezi sa ovim ne bude instrumentalizovan u dalje političke svrhe", kazao je Đurić.

Đurić je kazao da veruje da svi oni koji prate situaciju na Kosovu podržavaju Ivanovića i "njegovu borbu za pošteno i pravično suđenje i njegovu borbu protiv političkog progona" i dodao da je neophodno da Srbi budu deo pravosudnih institucija u onim sredinama u kojima žive.

"Sadasnji politički i pravosudni procesi koji se dešvaju na Kosovu i Metohiji, naročito način na koji se sprovodi postupak protiv Ivanovića i činjenica da je on tako dugo u pritvoru, ostavljaju prostor za skepsu i brigu", kazao je Đurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: