Miščevićeva: EU nije zadala korake

Nema zahteva EU za uvođenjem sankcija Rusiji, ali postoji podsećanje na progresivno usaglašavanje, kaže za Danas Tanja Miščević.

Izvor: Danas

Četvrtak, 18.12.2014.

00:48

Default images

Savet ministara Evropske unije kao osnovni zahtev Srbiji uputio je ponovo postepeno usaglašavanje spoljne politike sa evropskom, međutim, prema tvrdnjama Tanje Miščević, šefice pregovaračkog tima Vlade Srbije sa EU, nisu definisani precizni koraci u tom procesu.

Upitana šta se tačno misli pod zahtevom "postepeno usklađivanje“, odnosno koji je prvi, drugi, treći korak..., Miščević je odgovorila: "Nema preciznih koraka - postupno“.

Danasova sagovornica je napomenula da nema novih stvari kada je reč o usklađivanju sa stavovima spoljne politike EU.

"Naša obaveza je iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da se postepeno usklađujemo do momenta članstva“, ističe šefica pregovaračkog tima za ovaj list.

Prema njenim rečima, nema zahteva za uvođenjem sankcija Rusiji, ali postoji podsećanje na progresivno usaglašavanje.

"Taj zahtev EU stoji, i mi smo toga svesni, znamo svoje obaveze. Isto smo to čuli na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija“, napomenula je Miščevićeva odmah nakon tog sastanka u Briselu, kojem je prisustvovala zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Ministarka je u Briselu rekla da EU ne postavlja nove uslove za napredak u procesu pridruživanja, ali da bi trebalo razjasniti detalje u vezi sa primenom Briselskog sporazuma.

"Nema novih uslova, već samo standarda koje treba da dostignemo“, rekla je novinarima Joksimovićeva posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje u sedištu Evropskog saveta.

Ona je rekla da je Srbija pomalo razočarana što ove godine nije dobila vremenski okvir za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja, ali da će to samo dati dodatni podsticaj za rad na evropskim integracijama.

"EU ostaje naša srednjoročna i dugoročna strategija“, poručila je ona.

Joksimovićeva je rekla da postoje nedoumice u vezi sa poglavljem 35, odnosno za sprovođenje Briselskog sporazuma, a za koje neke zemlje insistiraju da se prvo otvori.

"Puna primena Briselskog sporazuma ne može biti uslov za otvaranje poglavlja 35, jer nam niko nije jasno objasnio model kako će se to poglavlje otvoriti, a naš stav je da treba da sednemo svi zajedno da to razjasnimo“, izjavila je ona.

Joksimovićeva je istakla da je srpska strana svesna svojih obaveza u vezi sa normalizacijom odnosa sa Prištinom, ali da isto očekuje i od druge strane i da se nada da će nastavak dijaloga na visokom političkom nivou, koji se očekuje početkom januara, biti prilika da se neke nedoumice otklone.

"Da se razumemo, niko od nas nije tražio da uvodimo sankcije Rusiji“, objasnila je Joksimovićeva novinarima u naknadnom razgovoru i podsetila da Srbija, kao zemlja kandidat, još nije otvorila nijedno poglavlje i stoga ne učestvuje u procesu odlučivanja o evropskim spoljnopolitičkim temama.

To je novinarima potvrdio i Kristijan Danijelson, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji, koji je izrazio očekivanja da će proces skrininga biti završen do marta sledeće godine i da će prva poglavlja uskoro biti otvorena.

Srbija nije bila kočničar po pitanju primene Briselskog sporazuma i povoljno je što je EU pohvalila reforme, smatra Aleksandra Đurović iz SNS. Borislav Stefanović (DS) kaže za B92 da je vest iz Brisela je neuspeh Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: