"Labilna situacija u BiH i na KiM"

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je da je bezbednosno-politička situacija u BiH i na KiM i dalje labilna.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

08:03

Default images

Međunarodno vojno prisustvo u regionu, prema rečima ministra odbrane Geralda Kruga, ostalo je nepromenjeno bitno, a misije pružaju i dobru mogućnost za saradnju za ranije strane u sukobu za Srbiju, Hrvatsku i Bosni i Hercegovinu.

On je dodao da Austrija, učešćem u međunarodnim misijama, ispunjava i međunarodne obaveze, jer daje doprinos održavanju mira, te upućuje važan signal u cilju prevencije kriza.

Klug i Kurc su istakli da učešće austrijske vojske u međunarodnim mirovnim misijama doprinosi i bezbednosti Austrije, jer često krize, koje se čine dalekim, imaju neposredne bezbednosno-političke i ekonomske posledice po zemlju.

Poslanici u austrijskom parlamentu jednoglasno su usvojili učešće u mirovnim misijama na Balkanu, dok je za druge, kao što je učešće u misijama EU u Africi, bilo protivljenja pojedinih stranaka.

Što se tiče Bosne i Hercegovine Austrija učestvuje u misiji EUFOR ALTHEA do kraja 2015.godine, kako je odlučio parlament, sa do 400 vojnika, I 250 pripadnika rezervne jedinice.

Na Kosovu, prema odluci parlamenta, biće upućen jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova kao oficir za vezu pri UNMIK-u, čiji će zadatak biti da zastupa UNMIK policiju u svim kontaktima sa EU, i Euleksom.

Pri Kforu, austrijska vojska, prema odluci parlamenta, biće zastupljena do kraja iduće godine sa kontingentom do 600 vojnika.

Za slučaj krize stoji na raspolaganju i dodatnih 250 vojnika.

Pored toga odobreno je i upućivanje do 230 austrijskih vojnika za potrebe takozvanih Operativnih rezervnih snaga, koje stoje na raspolaganju u slučaju potrebe povećanja snaga kada nastane krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: