Od 13.000, azil dobilo njih pet

Azil u Srbiji je ove godine tražilo više od 13.000 ljudi, a samo pet ih je dobilo, saopštio je danas Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

16:30

Default images

Centar smatra da azilantski sistem u Srbiji ne funkcioniše dovoljno dobro. U saopštenju se navodi i da tim ranjivim grupama treba što pre pomoći i privremeno ih zaštiti u Srbiji, te da na to obavezuju Ustav, zakoni, međunarodne obaveze i moralni principi društva, kao i prethodno i trajno izbegličko iskustvo.

Kako se tvrdi, više od 2.000 dece je tražilo azil, a više od 1.000 ih je bez pratnje roditelja. Centar tvrdi i da ni za ljude iz Sirije, njih više od 8.000, nema sigurnosti, ličnih karata, fer postupka i konačne azilne zaštite u Srbiji.

"Niko od njih ne napušta dom bez razloga i sve više ljudi u našu zemlju dolaze, na žalost ne iz ekonomskih razloga, već usled rata i nasilja i straha za život", navode iz Centra ocenjujuću da niko ne uspeva da zaustavi migraciju u Evropu i kroz zemlje Balkana.

Migracije su, kako se dodaje, globalni fenomen koji je teško kontrolisati, pogotovo kada strah za život i sigurnost motivišu veliku većinu migranata da probaju da pronadju spas u zapadnim zemljama.

Azilanti u Srbiji, kako se navodi, beže od ekstremnih ubedjenja, terorizma, gradjanskih ratova, traže spas, spremni i voljni da probaju da se integrišu i poštuju društva u kojima azil traže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: