Poslanici osudili prebijanje konja

Zlostavljanje konja u centru Jagodine danas su osudili poslanici dve najveće stranke u srpskom parlamentu - vladajuće SNS i opozicione DS.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

00:27

Default images

Poslanici vladajuće SNS i opozicione DS istakli su da je to ružna slika Srbije, a demokrate najavile pokretanje peticije u parlamentu koja bi za cilj imala obezbeđivanje da se Zakon o dobrobiti životinja konačno sprovodi u punoj meri.

Policija i nadleže inspekcije podnele su krivične i prijave za zlostavljanje životinja i remećenje javnog reda protiv Slobodana Miloševića iz Dobre Vode kod Jagodine, koji je prebio svog konja u centru Jagodine, jer je životinja vukući kola iznemogla od tereta, posrnula, pala i nije mogla da ustane.

Poslanici DS Balša Božović i SNS Vladimir Đukanović osudili su u izjavama Tanjugu zlostavljanje životinja. Božović je najavio da će već sutra, među poslanicima, pokrenuti peticiju kojom će se tražiti da nadležni republički i lokalni organi postupe po Zakonu o dobrobiti životinja dok je Đukanović podržao ideju da Srbija dobije policiju za životinje.

Za predsednika Skupštine grada Jagodina Dragana Markovića, međutim, reagovanja na zlostavljanje životinje su - gluposti.

“Kao narodni predstavnik imam puno pravo da pozovem nadležne organe da primene Zakon i tražim odgovornost ukoliko ne reaguju u ovom slučaju. Zakon o dobrobiti životinja upravo govori o pravima, obavezama i odgovornosti fizičkih lica u postupanju sa životinjama i zaštiti životinja od zlostavljanja, a ukoliko pomislimo da ne treba reagovati na tu vrstu nasilja, onda možemo da očekujemo da mnogi odćute i na nasilje prema ljudima”, rekao je Božović.

On je dodao da se ne sme okretati glava od tako važnih tema i ponovio da poslanici imaju puno pravo, ali i obavezu i odgovornost da traže da se zakoni,koje je usvojila skupština, i primenjuju.

Božović je ukazao da je odgovornost i na gradu, podsetivši da Jagodina ima zoološki vrt i da je ulagala u odnos građana prema životinjama.

“Smatramo da je prevashodno na tom gradu da reaguje, pozivamo i gradsku upravu i nadležne repuličke organe da Zakon u potpunosti sprovedu”, rekao je on i upozorio da iz onoga što se dogodilo na ulicama Jagodine može proisteći i nešto mnogo gore.

Božović takođe kaže da je, prema informacijama koje je dobio, konj posle pregleda u Veterinarskoj stanici vraćen vlasniku i da postoji opravdan strah da će se tako nešto ponoviti, posebno što su oni, koji su prisustvovali tom batinanju rekli da se to dešava već ko zna koji put.

Na pitanje da li rešenje može biti uvođenje policije za životinje, Božović kaže da bi to bila poslednja mera i da je siguran da se može mnogo uraditi i pre toga, tako što će se podići svest u društvu, otvoriti oči i videti nešto što se dešava već duže vreme.

On je ukazao da često one koje zlostavljaju životinje niko od nadležnih i ne traži i pored brojnih primera u Beogradu i Srbiji kada su u parkovima pronalažene iskasapljene, ubijane i mučene životinje.

“Ovo jeste jedna vrsta apela i kolegama iz ovog doma, koja je centralna politička institucija u zemlji, da se svi zajedno založimo da se taj zakon sprovede, od prvog do poslednjeg slova i da na drugačiji način, zajedno sa građanima, sprovedemo u delo vrednosti koje taj zakon nosi. Mislim da je to veoma važno i preuzeću na sebe pokretanje peticije kojom bi svi poslanici tražili od nadležnih da se taj zakon zaista i sprovede”, rekao je Božović.

On je i ovoga puta ukazao da se mnogi zakoni u praksi ne sprovode i da Zakon o dobrobiti životinja, na žalost, nije jedini, istakavši da nije proces pridurživanja EU samo izglasavanje zakona, već i njihova primena.

Božović je podvukao da pokretanje te peticije nije stranačko pitanje i da tu ne sme biti stranačkih razmirica.

Zlostavljanje konja u centru Jagodine osudio je i poslanik SNS Vladimir Đukanović, sagalasan da je potrebno da Srbija dobije policiju za životinje.

“Lično podržavam uvođenje policije za životinje. Tada, verujem, ne bismo imali neverovatne priče poput onih da je neko obesio kučiće i da je neko odsekao glavu bulterijeru i to onda postavio na svoj fejsbuk profil, a sve češce imamo takvih primera”, rekao je on i dodao da osuđuje svako sadističko ponašanje prema životinjama, “priznajući” da, kao vlasnik mačke, ne zna šta bi sve uradio za svog kućnog ljubimca.

Đukanović kaže da može da razume one koji su ogorčeni zbog ponašanja pojedinaca koji su spremni da maltertiraju, muče i zlostavljaju životinje, ali ne i one koji tako nešto nemo posmatraju, kao što je bilo u Jagodini.

Na ideju kolege poslanika iz DS da se pokrene peticija koja bi za cilj imala obavezu sprovođenja Zakona o dobrobiti životinja, Đukanović kaže da nema ništa protiv, ali da bi pre toga valjalo razgovarati o tome kako peticija trba da izgleda, podsetivši da zakon postoji i da bi možda pre toga trebalo naterati nadležne da ga primene.

To je poenta, naglasio je poslanik SNS.

Đukanović je, takođe, ukazao da i mnogo razvijenije evropske države imaju iste probleme kao i Srbija, kada je u pitanju zaštita životinja od zlostavljanja i maletrtiranja.

“I mnoge druge razvijene evropske držve nemaju razvijenu svest da zakon u potpunosti primenjuji i imate koliko hoćete primera stravičnog zlostavljanja životinja i u tim zemljama. Doduše, tamo imate strožiju sankciju, ali ovde očigledno još nismo sazreli da krenemo u kažnjavanje, a morali bismo”, uveren je Đukanović.

Prema njegovim rečima, zakon mora da se primenjuje i čovek, ko što je onaj iz Jagodine, morao bi da bude sankcionisan i da mu se oduzme životinja.

“Ali, mislim da još uvek nismo, kao društvo, na tom stepenu razvijene svesti. Moramo da se naučimo, a posebno ako smo verujući ljudi, da jednako kao što volite čoveka i bližnjeg svog, treba da volite i životinu”, zaključio je Đukanović.

Na prebijanje konja u njegovog gradu donekle druagačije gleda predsednik Skupštine grada Dragan Marković.

Marković je rekao da nije upoznat sa dešavanjima u Jagodini, jer je čitav dan proveo u Beogradu, ali i da ne vidi razlog da na to reaguje.

“Naravno da mu ja nisam rekao da prebije svog konja”, rekao je Marković, a na pitanje Tanjuga da li smatra da gradska uprava zbog toga nema razloga da reaguje odgovorio: "Pustite te gluposti”".

Prema pisanju medija, Milošević je pokušao da podigne konja tako što ga je tukao i šutirao, što je izazvalo i kolaps saobraćaja u gradu, a konj je nakon toga prebačen u Veterinarsku stanicu. Mediji prenose i da je najavljeno da će konj biti oduzet vlasniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: