"Berlin prvo traži poglavlje o KiM"

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm nada se da će Srbija što pre otvoriti prvo pregovaračko poglavlje sa EU i ponovio da to mora da bude poglavlje 35 o Kosovu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.12.2014.

12:27

Default images

"Pregovori sa EU će se nastaviti i siguran sam da će 2015, što je pre moguće, biti otvorena prva pogolavlja", rekao je Vilhelm.

Podsetivši da je je Nemačka povremeno izložena kritikama da blokira otvaranje poglavlja, on je rekao da Berlin insisitira da se počne sa poglavljem 35.

On je podsetio da Srbija sledeće godine preuzima predsedavanje OEBS-u i naglasio da će u tom svojstvu imati posebne odgovornosti zbog ukrajinske krize.

"Siguran sam da je Vlada Srbije spremna da podnese taj teret odgovornosti", rekao je nemački diplomata.

Srbija je, prema njegovim rečima, u prednosti jer ima veoma dobre odnose sa EU i SAD, kao i sa Rusijom, te može da predstavlja most između Evrope i Rusije.

On je poručio i da će naredne godine takozvana trojka - Švajcarska, Srbija i Nemačka, veoma tesno sarađivati i konstantno voditi konsultacije.

Trojku čine bivši, sadašnji i budući predsedavajući OEBS-u.

Govoreći o 2015. u Srbiji, Vilhelm je istakao da su reforme veoma važne i da mogu doprineti otvaranju novih radnih mesta.

Reforme će, prema njegovim rečima, još više povećati atraktivnost Srbije kao mesta za ulaganje.

On je ocenio i da bi Samit Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu takođe mogao da pomogne pospešivanju regionalne saradnje, na primer, u okviru infrastrukturnih i drugih projekata, i podsetio da je podsticanje ekonomske saradnje regiona bio i glavni cilj Berlinske konferencije u avgustu.

Vilhelm je ocenio i da odnosi Srbije i Nemačke nisu bili nikada bolji i izrazio nadu da će u Srbiju doći još više nemačkih kompanija na, kako je rekao, atraktivne lokacije za investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: