SAD: EU da zadrži sankcije Hamasu

SAD su pozvale Evropsku uniju da zadrži svoje sankcije protiv Hamasa, istakavši da nema promena politike Vašingtona prema toj palestinskoj organizaciji.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

23:49

Default images

"EU bi trebalo da zadrži sankcije Hamasu", rekla je portparol Stejt departmenta Džen Psaki, dodavši da SAD proučavaju presudu suda EU koji je naredio da se ta islamistička organizacija skine sa crne liste terorističkih bloka od 28 zemalja.

"Pozicija SAD o Hamasu se nije izmenila. Hamas se smatra stranom terorističkom organizacijom. Hamas nastavlja da se bavi teroristickom aktivnošću i demonstrirao je svoje namere tokom letošnjeg sukoba s Izraelom. Ispalio je hiljade raketa na izraelska civilna područja i pokušao da se ubaci u Izrael kroz tunele," rekla je Psaki, kako su preneli izraelski mediji.

Evropski sud je presudio da bi Hamas trebalo da se skine s liste terorističkih organizacija. Evropski zvaničnici su potom, kako ističu izraelski mediji, nastojali da objasne da je presuda doneta iz tehničkih razloga.

" EU nastavlja da smatra Hamas terorističkom organizacijom ,"rekla je portparol Evropske komsije Maja Kocijančić, dodavši da će EU razmotriti svoj odgovor na odluku suda, uključujući moguću žalbu. Imovina Hamasa će ostati zamrznuta uprkos presudi. Velika Britanija je takođe rekla da želi da se Hamas ostane na listi, preneo je AFP.

Odluka suda naišla je na ljutiti odgovor Izraela. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je istakao da Evropa nije naučila ništa iz holokausta.

"Čini se da ima previše onih u Evropi, na čijem tlu je ubijeno šest miliona Jevreja, koji nisu naučili ništa", rekao je Netanijahu zahtevajući da se Hamas vrati na listu.

"Ali mi u Izraelu smo naučili. Mi ćemo nastaviti da branino naš narod i našu državu protiv sila terora ,tiranije i hipokrizije," naglasio je izraelski premijer.

Hamas je proglasio pobedu zbog takvog poteza suda.

"Ovo je pobeda za palestinsko pitanje i za prava našeg naroda," rekao je portparol Hamasa Favzi Barhum AFP-u.

"Zahvaljujemo evropskom sudu za tu pozitivnu odluku koja mora biti praćena međunarodnim koracima da se ukine ugnjetavanje palestinskog naroda", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: