Netanijahu: EU je naivna i licemer

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu oštro je kritikovao EU zbog odluke Evropskog suda pravde da ukloni Hamas s liste terorističkih organizacija.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

21:49

Default images

Netanjahu je stranim novinarima rekao da je ta odluka zapanjujući primer evropskog licemerja i pokazatelj da Evropa ništa nije naučila iz Holokausta.

"Danas smo videli niz primera evropske naivnosti i, ako mogu da dodam, licemerja", rekao je Netanjahu.

Evropski sud danas je u odgovoru na žalbu Hamasa zaključio da ta palestinska grupa treba da se skine sa spiska terorističkih organizacija, ali je naveo da je odluka doneta iz proceduralnih razloga a ne na osnovu suštinske procene delovanja Hamasa.

Evropska komisija je saopštila da EU i dalje smatra Hamas terorističkom organizacijom i da namerava da se žali na odluku Evropskog suda pravde.

Netanijahu je rekao da previše ljudi u Evropi traži od Izraela ustupke koji će, prema njegovim rečima, "ugroziti ne samo bezbednost Izraela već i - paradoksalno - bezbednost same Evrope, pošto je Izrael na isturenom položaju evropske civilizacije" i "bastion evropskih vrednosti".

"Kakvo licemerje, kakva lakrdija. Pitam: gde je elementarni evropski integritet?", rekao je Netanjahu u redovnom godišnjem obraćanju stranim novinarima.

"Izgleda da previše njih u Evropi, na čijem je tlu pobijeno šest miliona Jevreja, ništa nije naučilo. Ali mi u Izraelu smo naučili. Nastavićemo da štitimo naš narod i našu državu od snaga terora i tiranije i licemerja", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: