Dan diplomatskih neuspeha Izraela

Izrael je danas doživeo niz diplomatskih neuspeha u Evropi u pokušaju da odrede rok za izraelsko povlačenje s okupiranih teritorija.

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

19:01

Default images

U Ženevi je međunarodna zajednica oštro kritikovala širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, rečima da se time krši odgovornost Izraela kao okupacione sile. Izrael i SAD nisu prisustvovali toj Četvrtoj ženevskoj konvenciji kojom se određuju pravila rata i vojne okuacije.

U Luksemburgu je sud Evropske unije naredio da se palestinski Hamas skine s liste terorističkih organizacija bloka od 28 zemalja iz proceduralnih razloga. EU, međutim, i dalje može da drži zamrznutu imovinu Hamsa.

Ta militantna organizacija, koja u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela, pohvalila je takvu odluku, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu je zatražio da se hamasovci momentalno vrate na listu.

"Čini se da mnogi u Evropi, na čijem je tlu ubijeno šest miliona Jevreja, nisu naučili ništa", rekao je Netanijahu, dodavši da će Izrael nastaviti da se brani "protiv snage terora, tiranije i hipokrizije".

Sud je naveo da je uključenje Hamasa na listu bilo zasnovano na medijskim i izveštajima na internetu, a ne na "aktima proverenim i potvrđenim odlukama kompetentnih vlasti", preneo je Asošiejted pres. EU sada razmatra šta će biti sledeći korak, a u međuvremenu ima na raspolaganju dva meseca za žalbu.

U Njujorku će nacrt rezolucije, koju podržavaju arapske zemlje o okončanju izraelske okupacije zemlje osvojene u ratu 1967. godine, biti predat Savetu bezbednosti UN na glasanje, kako je najavio šef palestinske diplomatije Rijad Malki.

On je, međutim, nagovestio da bi se glasanje moglo odložiti, sugerišući da se priprema kompromis kako ne bi došlo do sukoba u savetu. Pomenuti nacrt, koji je sponzorisao Jordan u ime Palestinaca, određuje novembar 2016. godine kao krajnji rok za izraelsko povlačenje s teritorija osvojenih u ratu, a na kojima Palestinci žele da osnuju državu.

SAD će, po svoj prilici, uložiti veto na rezoluciju, a Izrael se oštro protivi svakoj sugestiji da se odredi okvir pregovora s Palestincima, koji su doživeli krah u aprilu.

Rezolucija se podnosi nakon trodnevne posete državnog sekretara Džona Kerija Evropi koju je posvetio bliskoistočnoj diplomatiji, istakavši da je važno izbeći sve što bi moglo biti shvaćeno kao mešanja u prevremene izraelske izbore zakazane za mart.

On je naglasio da prioritet mora biti zaustavljanje nasilja između dva naroda i stvaranje uslova za moguću obnovu pregovora.

Izrael je danas izvojevao i jednu diplomatsku pobedu u Evropskom parlamentu u Strazburu, gde poslanici nisu glasali za momentalno priznanje palestinske države, već su apelovali na obnovu pregovora.

Oni su sa 498 glasova za i 88 protiv izglasali kompromisnu rezoluciju, podržavši u principu priznanje palestinske države, ali kao deo dvodržavnog rešenja s Izraelom. U rezoluciji se podržavaju dve države na osnovi granica iz 1967. s Jerusalimom kao glavnim gradom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: