"Medijacijom do rešenja sukoba"

Projekat "Lokalni ombudsman i medijacija" čija je ideja pružanje besplatne usluge posredovanja za mirno rešavanja sukoba predstavljen je u GO Vračar.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.12.2014.

00:20

Default images

Medijacija ili posredovanje je način mirnog rešavanja sukoba u kome 2 ili više stranaka uz pomoć medijatora dolaze do zajednički prihvatljivog rešenja, rečeno je prilikom predstavljanja projekta koji ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih zaštitnika građana Subotice, Bačke Topole, Pančeva, Varčara i Voždovca, radi unapređenja zaštite prava građana kroz primenu medijacije, kao bržeg, lakšeg i efikasnijeg načina rešavanja konflikata.

Predsednik NVO "Partneri Srbija" Blažo Nedić rekao je da je sprovedena besplatna obuka za 18 polaznika iz tih pet lokalnih opština koji će postupati kao medijatori.

Zaštitnica građana u opštini Vračar Zorica Runić je istakla da ombudsmani reaguju uglavnom na zahtev građana i da je ovim projektom prepoznata njihova uloga u obavljanju medijacije.

Osnovna karakteristika medijacije jeste da strane u sukobu dolaze do rešenja uz prisustvo trećeg lica, medijatora, a njegov cilj je da se spor reši pre dolaska na sud, naveo je Nedić.

Od januara 2015. godine na snagu stupa novi Zakon o medijaciji kada će i Ministarstvo pravde početi da vodi jedinstvenu listu licenciranih medijatora, saopšteno je na skupu.

Projekat se sprovodi u saradnji GO Vračar, Partnera Srbija, zaštitnice građana opštine Vračar i Udruženja lokalnih ombudsmana uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: