Srbija da pusti uhapšene aktiviste

Predsednik parlamentarne grupe za Srbiju u EP Edvard Kukan zatražio je da se odmah oslobode aktivisti koji su pritvoreni u Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 17.12.2014.

18:37

Default images

On je najavio da će tražiti objašnjenje od srpskih vlasti o tom incidentu.

"Zabrinut sam zbog pritvaranja aktivista Falun Gonga u Beogradu, koji su došli u Srbiju da skrenu pažnju na kršenje ljudskih prava u Kini", poručio je Kukan u saopštenju za medije.

Kukan je saopštio da je prema njegovim saznanjima pritvoreno jedanaest državljana EU, među kojima su devet Bugara, jedan Slovak i jedan Finac.

"Evropski parlament snažno podržava ljudska prava, uključijući i pravo na slobodno okupljanje i izražavanje i stoga tražimo da se pritvoreni odmah puste, a vlasti objasne ovu situaciju", poručio je Kukan u saopštenju za medije.

Prethodno se oglasila organizacija Falun Gong, tvrdnjom da je srpska policija u nedelju 14. decembra odvela sedam državljana Bugarske i dva državljanina Rusije, inače Falun Gong aktivista, iz njihovog hostela u Beogradu, ali da zvanično nije potvrdila da su oni privedeni. Falun Gong u saopštenju dostavljenom Tanjugu takođe tvrdi da trojici aktivista, državljana Hrvatske i Slovenije, nije dozvoljen ulazak u Srbiju, kao i jednom Slovaku i jednoj Finkinji.

Oni su, navodi se u saopštenju, nameravali da mirno protestuju za vreme samita u Beogradu radi podizanja svesti o stanju ljudskih prava u Kini, prvenstveno zbog "protivzakonitog progona" Falun Gonga.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović nije danas u Briselu želela da komentariše privođenje osam bugarskih aktivista na polju ljudskih prava tokom samita Kina plus 16 u Beogradu, a uzdržan je bio i predstavnik Evropske komisije.

"Obaveštena sam o toj neprijatnoj situaciji, ali još ne znamo sve činjenice”, rekla je Joksimovićeva, odgovarajući na novinarsko pitanje tokom konferencije za medije u Briselu.

Hapšenje bugarskih aktivista, koji su tokom samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope nameravali da protestuju zbog stanja ljudskih prava u Kini, nije hteo da komentariše ni Vilijam Danijelson iz Evropske komisije, koga je isti novinar pitao kako EU gleda na hapšenje svojih građana u Srbiji.

“Hajde da prvo utvrdimo činjenice”, rekao je Danijelson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: