Lavrov: Bez federalizacije Ukrajine

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Rusija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da ne predlaže federalizaciju ili autonomiju jugoistoka.

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

21:29

Default images

On je takođe istakao da je ruska aneksija Krima bila volja naroda koji tamo živi.

U intervjuu za TV kanal "Frans 24", odgovarajući na pitanje da li Moskva podržava teritorijalni integritet Ukrajine kada su u pitanju jugoistočni regioni, Lavrov je kratko odgovorio: "Definitivno".

Lavrov je rekao da neće biti nikakvog drugog Krima u jugoistočnoj Ukrajini, navodeći da je Krim jedistvena, jedna i jedina, ruska zemlja.

Prema njegovim rečima, Krim nije bio nikakav izuzetak, to je bila volja naroda koji tamo živi.

Upitan da li ustavne reforme u Ukrajini treba da znače određenu vrstu autonomije za Donjecku i Ligansku oblast, šef ruske diplomatije je rekao da je to na Ukrajincima da odluče.

On je istakao da Rusija ne sugeriše federalizaciju, niti autonomiju.

“Francuski predsednik (Fransoa Oland) je bio taj koji je koristio reč “autonomija“ ili “decentralizacija“, a neki drugi, poput Federike Mogerini (visoki predstavnik EU za diplomatiju i bezbednost) koristila je termin “autonomija“. Džon Keri (američki državni sekretar) me je pitao zašto oni ne razmišljaju o transferu nadležnosti sa centralnog nivoa na nacionalni. To je pitao. Lepo, imamo puno sinonima u engleskom jeziku, ali nisu važne reči, važna je suština“, istakao je Lavrov.

On je dodao da Ukrajinci sami iz svih regiona i svih političkih partija treba da se sastanu na jednom mestu i da razgovaraju kako regioni žele da biraju svoje lidere, o kakvoj deobi poreza mogu da se dogovore federalne i regionalne vlasti, koji jezik bi bio odgovarajući za sve ili pojedine regione i koje praznike će da proslavljaju.

Lavrov je istakao da ne veruje da će na istoku Ukrajine proslavljati rođendane Bandere (Stepana) i Šukeviča (Romana) koji su bili saradnici nacista u Drugom svetskom ratu.

“Ne verujem, nažalost, da će na zapadu Ukrajine da proslavljaju Dan pobede, dakle oni moraju da postignu dogovor u svojoj zemlji i o praznicima. To je veoma važan psihološki momenat“, rekao je Lavrov.

On je zaključio da ukoliko ne bude sistematski rešen problem kroz Ustav da će se problemi ponavljati stalno i sve više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: