Obama za sankcije RUS i oružje UKR

Predsednik SAD Barak Obama potpisaće zakon kojim se uvode dodatne sankcije Rusiji, a on se ovlašćuje da pošalje vojnu pomoć Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.12.2014.

18:59

Default images

Portparol Bele kuće Džoš Ernest istakao je da je Obama i dalje uzdržan u vezi s tim dokumentom, ali veruje kako mu on omogućava i fleksibilnost koja mu je potrebna.

Obamin potpis se očekuje ove nedelje, čime bi zakon stupio na snagu.

Time bi bio naročito pogođen ruski vojni i energetski sektor, jer se omogućuje uvođenje sankcija velikim ruskim kompanijama, među kojima je i Gasprom i Rosoboroneksport.

Novim zakonom američki predsednik se ovlašćuje da Ukrajini pošalje pomoć u vidu ubojitog i neubojitog oružja, uključujući i antitenkovsko naoružanje i municiju.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da ima "veoma ozbiljne razloge" da veruje da su sankcije Zapada pokušaj da se sprovede promena režima u Moskvi.

On je kritikovao američki Kongres, koji je u subotu jednoglasno odobrio nove ekonomske sankcije Rusiji i isporuku oružja Kijevu.

"Kongres je posebna grupa ljudi: više od 80 odsto njih nikad nije napustilo SAD. Oni žive u svom svetu, tako da nisam iznenađen ovom rusofobijom", rekao je Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: