Noć bez oružanih incidenata u UKR

Prošla noć na istoku Ukrajine protekla je bez ijednog oružanog incidenta, izjavio je ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

13:55

Default images

Porošenko je to ocenio kao pozitivan znak za sprovođenje narednih koraka iz mirovnog plana.

"Danas je prva noć u kojoj nismo imali nijedno granatiranje, ni jedan slučaj kršenja prekida vatre", rekao je Porošenko na sastanku sa savetnicima za bezbednost, koji je delom emitovan na državnoj televiziji.

"Danas se suočavamo sa izuzetno ključnim zadatkom primene mirovnog plana", istakao je ukrajinski predsednik.

Predstavnici samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) demantovali su izjavu Porošenka i optužili Kijev za artiljerijske napade na teritoriju aerodroma u Donjecku tokom noći, uprkos prekidu vatre.

Izjave ukrajinskog predsednika, daju, međutim, notu optimizma, pred dvodnevnu posetu nove šefice evropske diplomatije Federike Mogerini Kijevu, ocenio je Rojters.

Na konferenciji za novinare ukrajinske vojske, portparol Andrij Lisenko je potvrdio da tokom noći na istoku nije bilo napada proruskih snaga, ali da su položaji ukrajinske vojske granatirani tokom dana, u ponedeljak.

Prošle sedmice, nade za novu rundu mirovnih razgovora Kontakt grupe, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), raspršene su obnovljenim sukobima na istoku Ukrajine.

Zamenik šefa administracije ukrajinskog predsednika Valerij Čalij izjavio je u ponedeljak da Kontakt grupa treba da se sastane što pre moguće, ali datum sastanka za sada nije dogovoren.

Sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine dogovoren je u septembru u Minsku, između vladinih i proruskih snaga, kako bi se okončao konflikt u kome je, prema podacima Ujedinjenih nacija, od aprila, život izgubilo 4.700 ljudi.

Primirje je, međutim, u više navrata kršeno, a Kijev je poručio da neće sprovesti naredne korake iz mirovnog sporazuma, uključujući uklanjanje teške artiljerije, dok oružje ne utihne, navela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: