Tači sutra traži prijem Kosova u SE

Kosovski šef diplomatije Hašim Tači sastaće se sutra s generalnim sekretarom Saveta Evrope, s kojim će razgovarati o ulasku Kosova u tu evropsku instituciju.

Izvor: Beta

Utorak, 16.12.2014.

13:04

Default images

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland sutra će u Strazburu primiti šefa prištinske diplomatije Hašima Tačija, koji želi da razgovara o mogućem ulasku Kosova u Savet Evrope, rekli su agenciji Beta izvori ove sveevropske organizacije.

Savet Evrope (SE) je danas kratko na svom sajtu objavio da će Jagland primiti Tačija, a služba za štampu generalnog sekretara SE prenela da će tokom dana Beti saopštiti i koji je cilj susreta Jaglanda s Tačijem, koji je zatražio da ga primi čelnik SE.

U članstvu SE je 47 zemalja, među kojima i Srbija. Neka zemlja ili teritorija može biti primljena u redove SE ako za to glasa dvotrećinska većina članica ove sveevropske organizacije, koja svojim konvencijama uglavnom nadzire delovanje pravne države i poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.

O prijemu u članstvo odlučuje Komitet ministara sastavljen od šefova diplomatija 47 država članica, a na predlog Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: