Oland, Merkelova i Porošenko o UKR

Fransoa Oland razgovarao je sa Angelom Merkel i Petrom Porošenkom o situaciji na istoku Ukrajine.

Izvor: B92

Nedelja, 14.12.2014.

23:06

Default images

Francuski predsednik Fransoa Oland razgovarao je danas telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o situaciji u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

"Ono su razgovarali o pregovorima Kijeva i Moskve o primeni dogovora iz Minska, posebno o prestanku vatre, razmeni zatvorenika i ponovnom početku dijaloga sa separatistima u okviru Kontakt grupe", navedeno je u saopštenju.

Oland i Merkelova naglasili su važnost pronalaženja institucionalnog rešenja za istok Ukrajine, uz poštovanje teritorijalnog integriteta te zemlje.

Dvoje zvaničnika, navelo je francusko predsedništvo, apelovali su na Porošenka da sprovede reforme kako bi u Ukrajini bila poboljšana ekonomska situacija. "To je uslov za jačanje međunarodne pomoći", zaključuje se u saopštenju.

Međunarodni monetarni fond, koji je Kijevu ovog proleća od planiranih 27 dao pomoć od 17 milijardi dolara, upozorio je da će toj zemlji do kraja 2015. godine biti potrebno još 19 milijardi dolara.

Ukrajinske vlasti zauzvrat treba da Rusiji vrate dug za gas, i da nađu rešenje za nestašicu uglja, sa kojom se suočava zemlja na početku nove zime.

Uprkos dogovoru o primirju od prošlog utorka, sukobi na istoku Ukrajine ipak nisu prestali, a prema podacima UN, samo u poslednje tri nedelje stradalo je 300 ljudi.

Time je ukupan broj poginulih u sukobima ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika porastao na 4.634.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: