Direktore, pročitaj izveštaj o CIA

Predsedavajuća obaveštajnog odbora američkog Senata Dajen Fajnstin poručila je direktoru CIA da pročita izveštaj.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.12.2014.

14:47

Default images

Predsedavajuća obaveštajnog odbora američkog Senata Dajen Fajnstin demantovala je tvrdnje direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džona Brenana da je program ispitivanja i držanja zatvorenika pružio korisne obaveštajne podatke koji su pomogli u spasavanju života i poručila mu da pročita izveštaj.

"CIA, FBI, NSA, DIA, DOD, NGA, Stejt department, DHS i mnoge druge agencije pomažu da budemo bezbedni. Tortura - ne", napisala je u četvrtak Fajnstin na Tviteru, a preneo AFP.

Na izjavu Brenana da CIA nije lagala javnost ni poslanike o svom programu, Fajnstin je napisala da je odbor Senata obavešten tek četiri godine pošto je on pokrenut.

Uticajna senatorka iz redova demokrata takođe je osporila Brenanove tvrdnje da je program ispitivanja osumnjičenih za terorizam pomogao američkim obaveštajnim službama u pronalaženju vođe Al Kaide Osame bin Ladena, koji je ubijen u akciji američkih specijalaca u Pakistanu 2011.

"Istraživanje definitivno dokazuje da unapređene tehnike ispitivanja (EIT) nisu vodile do bin Ladena. Strana 378 (izveštaja)", stoji u tvitu iz njene kancelarije.

Iz kancelarije senatorke na njenoj Tviter stranici pod oznakom "Pročitaj izveštaj" postavljeno je više od 20 tvitova tokom Brenanove konferencije za novinare koja je emitovana uživo iz sedišta CIA u Lengliju, savezna država Virdžinija.

Na Brenanovu tvrdnju da se ne može znati sa sigurnošću da li su ili ne ključne informacije od osumnjičenih dobijene unapređenim tehnikama ispitivanja, iz kancelarije senatorke su poručili da "izveštaj pokazuje da je to poznato: CIA je imala informacije pre torture".

Odbor američkog Senata objavio je 9. decembra izveštaj o kontroverznim metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam, koje je sprovodila CIA, a koje prema oceni Komiteta nisu proizvele nijedan kritični obaveštajni podatak do koga se nije moglo doći nenasilnim sredstvima.

Bivši predsednik Džordž Buš mlađi odobrio je program 2002, ali ga CIA nije obaveštavala o detaljima do 2006.

Vašington je objavljivanjem izveštaja prvi put priznao pune razmere tajnog programa CIA, pokrenutog nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: