I nakon drugog primirja pale žrtve

U protekla 24 sata su na istoku Ukrajine poginula trojica ukrajinskih vojnika, dok ih je osmoro povređeno, izjavio portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.12.2014.

12:20

Default images

To su prve žrtve otkad je u utorak stupio na snagu novi prekid vatre.

Prethodno su vlasti u Kijevu navele da se primirje između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku zemlje poštuje već treći dan, uprkos sporadičnoj pucnjavi.

Lisenko je prethodno rekao da su u protekla 24 sata "teroristi prekršili sporazum o prekidu vatre 22 puta", prema 14 kršenja dan ranije, prenela je agencija AFP.

U glavnom uporištu proruskih snaga Donjecku, "noć je prošla bez većih sukoba", navodi se u saopštenju gradskih vlasti u Donjecku. Izveštač AFP je javio da se u tom gradu jutros mogla čuti povremena pucnjava.

Predsedavajući Vrhovnog saveta samoproglašene Donjecke republike Denis Pušilin je jutros izjavio da su proruske snage "na jugu republike počele da povlače teško naoružanje".

Prekid vatre je stupio na snagu u utorak, a taj dan je vlada u Kijevu proglasila "danom tišine", u nadi da će time biti okončan osmomesečni sukob u kojem je život izgubilo najmanje 4.300 ljudi, dok ih je gotovo milion raseljeno.

Ukrajinska i proruska snaga, zajedno sa ruskim i evropskim posmatračima, i dalje pokušavaju da organizuju sveobuhvatne mirovne pregovore, koji je trebalo da se održe u prestonici Belorusije Minsku u utorak, ali su ih predstavnici proruskih snaga odložili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: