UN: Istražiti torture CIA

Ujedinjene nacije neće prihvatiti "ne" kao odgovor i svako pojedinačno mučenje nad osumnjičenima koje je sprovodila CIA mora da bude istraženo.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.12.2014.

10:49

Default images

Ovo je danas saopštio specijalni izvestilac za torturu u Ujedinjenim nacijama Huan Mendez.

Izveštaj koji je objavio američki Senat primorao je konačno Poljsku da prizna da je na njenoj teritoriji bio tajni američki zatvor, navela je Raša tudej.

Bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski tvrdi, međutim, da poljski zvaničnici nisu bili informisani o taktikama mučenja koje su se u tom zatvoru koristile.

Mendez smatra da zemlje koje su umešane u torture pripadnika CIA treba da sprovedu sopstvenu "iskrenu, nepristrasnu" istragu i to ne samo Poljska već i mnoge druge zemlje koje su sarađivale u "ovoj nemoralnoj, nefer i nezakonitoj praksi".

"Malo je teže poverovati da predsednik Poljske, koji je priznao da je dozvolio korišećenje tajnih pritvorskih centara radi vanrednih ispitivanja, nije znao šta se događa tamo", rekao je Mendez.

"Zbog čega bi neko bio odveden u tajni pritvorski centar, ako ne da bi bio mučen?", upitao je Mendez.

On je rekao da će sva nadležna tela UN kao i on sam insistirati na istrazi, krivičnom gonjenju kao i kažnjavanju svakog pojedinačnog čina torture.

"Insistiraćemo na tome. Nećemo prihvatiti 'ne' kao odgovor", rekao je Mendez za Raša tudej.

Bivši američki potpredsednik Dik Čejni danas je izveštaj američkog Senata o tehnikama mučenja koje je sprodovila CIA okarakterisao kao "prepun besmislica" i istakao da je bivši predsednik Džordž Buš bio "u potpunosti informisan" o tehnikama saslušanja američke Centralne obaveštajne agencije, a koje je Senat osudio.

U izveštaju je zaključeno da je CIA sprovodila brutalna i neefikasna ispitivanja osumnjičenih pripadnika Al Kaide u godinama posle napada na SAD kao i da nije precizno zvaničnicima prenosila šta radi.

Prema Čejniju, program saslušanja spasio je brojne živote zbog čega CIA zaslužuje "pohvalu ne osudu".

O tome kakva su mučenja primenjivali agenti CIA, a koja su opisana u izveštaju, pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: