"Rusi, povucite se sa istoka"

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko apelovao je na Rusiju da povuče svoje snage sa istoka Ukrajine, gde je na snazi primirje.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

08:56

Default images

"Molim vas, obustavite vatru. Molim vas, oslobodite taoce. Molim vas, povucite svoje snage sa moje teritorije", rekao je Porošenko u Sidneju, na konferenciji za novinare s australijskim premijerom Tonijem Abotom.

Porošenko je ocenio da bi povlačenje ruskih snaga sa ukrajinske teritorije vodilo uspostavljanju mira.

"Molim vas, zatvorite granice. I obećavam da ćemo u roku od jedne, dva, tri nedelje imati mir i stabilnost u Ukrajini. To je vrlo jednostavno", rekao je ukrajinski predsednik, koji je dobio podršku Sidneja u ovom sukobu.

Situacija na istoku Ukrajine je mirna posle sporazuma o prekidu vatre koji je stupio na snagu u sredu.

Mirovni pregovori o prekidu sukoba ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika, koji je trebalo u sredu da se održe u Minsku, odloženi su. Novi datum pregovora nije saopšten, a proruski pobunjenici tražili su odlaganje pregovora za 12. decembar.

Ovo je četvrto primirje u osam meseci sukoba na istoku Ukrajine. Tokom sukoba je, prema UN, poginulo više od 4.300 ljudi, a više stotina hiljada je napustilo svoje domove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: