Tadić: Moguće od januara u vladi

Predsednik Socijademokratske stranke Boris Tadić rekao je da ostavlja otvorenom mogućnost da od januara bude u novoj, rekonstruisanoj Vladi Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2014.

20:24

Default images

"Govorili su ljudi da smo u vladi i nakon prošlih izbora. Mi ostavljamo otvorene mogućnosti i da budemo i da ne budemo u vladi, i da budemo i da ne budemo u opoziciju", kazao je Tadić za RTS odgovarajući na pitanje da li je od januara njegova stranka u vladi.

On je ponovio da je postojala mogućnost da uđe u vladu i posle poslednjih izbora i da je imao korektan razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem tokom debate kuda dalje nakon izbora.

Tadić je ocenio da bez pregovora sa EU nema sprovođenja reformi, ali je izneo zamerke na način na koji se pregovaralo sa Briselom.

"Način na koji pregovara vlada sa EU nije dobar. Verovatno nećemo otvoriti nijedno poglavlje do kraja godine. To nije uspeh", kaže Tadić i dodaje da odlaganje otvaranja pregovora o poglavljima znači i produžavanje mogućnosti za ulazak u EU.

Upitan o izjavi predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će Srbija biti suočena sa priznanjem Kosova, Tadić je kazao da je Nikolić ubacio "vrlo oštar kamen u cipelu" premijera Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Prema Tadićevoj oceni, Nikolić je rekao ono što je i u prošlosti govorio i da je vrlo ružno da sad "otkriva toplu vodu na saksiji".

"Da, neke zemlje u Evropi žele da priznamo nezavisno Kosovo, to svi građani znaju, ali ima zemalja koje to ne žele. To je pitanje borbe. To me podseća na Dačića koji kaže da je strašno što je Kosovo prišlo u MOK-u, a Briselski sporazum je uvodio Kosovo u Međunarodni olimpijski komitet i to je Dačić jako dobro znao", kaže Tadić.

Govoreći o mogućoj saradnji opozicije, Tadić je rekao da postoji velika asimetrija snage vlasti i slabe opozicije u parlamentu, kao i nemogućnost pravog predstavljanja kroz medije onoga što radi opozicija, ali i naveo da se ne slaže sa tim da je opozicija bezidejna i mrtva.

Tadić kaže da sa liderom Demokratske stranke Bojanom Pajtićem ima "normalnu saradnju", a da on i predsednik Nove stranke stranke Zoran Živković prosto pripadaju potpuno drugačijim vrednosnim orijentacijama.

Sa liderom Liberalno demokratske partije Čedomirom Jovanovićem, naveo je, može da govori ukoliko bude pristojan u budućnosti jer je u "poslednje vreme postao nepristojan covek" i "ne zna šta mu je", dok sa liderom pokreta Zajedno za Šumadiju Veroljubom Sevanovićem uvek može da razgovara.

"Sa (liderom Demorkatske stranke Srbije) Sandom Rašković Ivić uvek mogu da razgovaram, iako ne znam da li je njena orijentacija da bude vođa krajnje desnog sektora. U tom slučaju nema nikavog razgovora, jer je velika ideološka razlika. Ja pripadam socijaldemokratskoj orijentaciji u odnosu na taj sektor i tu politiku", naveo je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

147 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: