Upozorenje građanima SAD zbog CIA

Američke ambasade u najmanje šest zemalja upozorile su danas građane SAD koji se tamo nalaze na mogućnost anti-američkih protesta i nasilja.

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2014.

17:33

Default images

Upozorenja su izdata nakon sinoćnjeg objavljivanja izveštaja Senata o metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Kako prenosi AP, upozorenje su objavile ambasade u Avganistanu, Pakistanu, Tajlandu, Egiptu, Švedskoj i Holandiji.

Ambasade su u identičnim obaveštenjima upozorile da "objavljivanje izveštaja obaveštajnog komiteta Senata o pritvaranju i ispitivanju koje je vršila Centralna obaveštajna agencija bi moglo da izazove anti-američke proteste i nasilje prema američkim interesima, uključujući prema državljanima SAD".

U Avganistanu i Tajlandu se nalaze dva tajna zatvora u kojima su zatvorenici ispitivani i mučeni.

Amerikanci u tih šest zemalja su upozoreni da obraćaju pažnju na svoju okolinu i preduzimaju neophodne mere predostrožnosti, uključujući izbegavanje demonstracija ili situacija u kojima bi moglo da dođe do konfrontacija.

U izveštaju američkog Senata, koji je objavljen u utorak, navodi se da je CIA koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izveštaju obaveštajnog Komiteta Senata o torturi.

Objavljeno je pet stotina stranica dokumenata, koji predstavljaju zaključke pune istrage na 6.700 stranica, koja još nosi oznaku tajnosti.

"Pod bilo kojim uobičajnim značenjem termina, pritvorenici CIA su mučeni", rekla je senatorka Dajan Fajnstajn, demokrata i predsednica Komiteta.

Izveštaj sadrži grafičke prikaze tehnika koje je CIA koristila u godinama posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Tehnike ispitivanja su uključivale uskraćivanje sna, šamaranje i udaranje zatvorenika o zidove, njihovo zatvaranje u male kutije, držanje zatvorenika u izolaciji duže vremena i pretnje smrću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: