"Zaoštravanje u UKR u interesu SAD"

Doći će do zaoštravanja u ukrajinskoj krizi jer je to u interesu SAD, smatraju analitičar Miroslav Lazanski i Dušan Proroković sa Fakulteta za diplomatiju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.12.2014.

21:20

Default images

Na skupu "Pravno-politički aspekti krize u Ukrajini" koji je danas organizovalo udruženje pravnika Nomokanon, Proroković je ocenio da je do krize u Ukrajini i došlo zbog niza poraza spoljne poltike SAD na Bliskom Istoku, posebno u Siriju.

Proroković se saglasio sa Lazanskim da će prevlast "radikala" u američkom Kongresu doprineti daljem zaoštravanje krize u Ukrajini ukazavši da SAD, zbog "brojnih krupnih poraza na Bliskom Istoku" žele da prebace probleme u susedno dvorište Rusije.

Prema njegovim rečima, SAD u pokušaju rušenja režima sirijskog predsednika Bašara Asada nisu uspeli jer su "udarile u zid koji je podigla Rusija uz pomoć Kine i Irana".

Lazanski je govoreći o odnosu NATO i Rusije u svetlu ukrajinske krize napomenuo i da od raspada Varšavskog pakta Alijansa nikada nije videla Rusiju kao partnera, iako je to Rusija stalno želela da bude.

Prema njegovim rečima, Rusija je dugo pružala ruku NATO i pomagala je i moralno i logistički SAD posle terorističkih napada 11. septembra dok je zauzvrat dobila "podršku terorizmu na Kavkazu", širenje Alijanse i vojne manevre u svojoj blizini.

"Nema logike da SAD, gde god smatraju da su im ugroženi interesi budu vojno prisutni putem baza a da Rusiji to nigde nije dozvoljeno", rekao je on.

Lazanski je napomenuo i da je "Rusija sada možda i najkapitalističkija država u Evropi "a da je SAD još uvek tretiraju kao protivnika" pomenuvši i Rezoluciju 758 američkog kongresa o ukrajinskoj krizi koja, kako je kazao, "predstavlja objavu rata Rusiji".

Na skupu je učestvovao i ambasador Rusije u Srbije Aleksandar Čepurin koji je ponovio da je za rešavanje ukrajinske krize neophodan potpuni prekid vatre na jugoistoku te države.

On je ukazao i na neophodnost uspostavljanja dijaloga predstavnika Luganska i Donjecka i kijevskih vlasti ali i otpočinjanje dijaloga unutar same Ukrajine kojoj su potrebne strukturne reforme da bi ljudi mogli da imaju pravo na svoj jezik, kulturu...

Direktorka Beogradskog centra za geostrateške studije Dragana Trifković uporedila je izbijanje oružane krize u Ukrajini sa dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji, ocenivši da je sada kao i tada došlo "po diktatu zapada".

Ona smatra i da građani Ukrajine i dalje nisu svesni da je u toj državi, zbog intersa zapada i SAD, na delu politički a ne etnički oružani sukob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: