Mir u Ukrajini na staklenim nogama

Zatišje proglašeno na istoku Ukrajine poštuju ukrajinska vojska i proruski pobunjenici, ali se pregovori dve strane neće danas održati u Minsku.

Izvor: Beta

Utorak, 09.12.2014.

11:35

Default images

Izveštači Frans presa i očevici kažu da se izgleda poštuje primirje, mada se jutros oko sedam iz pravca Donjecka čulo jedno bombardovanje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko takođe je istakao da se primirje poštuje.

Portparol ukrajinske vojske je, kako javlja AP, rekao da postupaju u skladu s jednodnevnim zatišjem koje je predložio Porošenko. Pobunjenički lideri su rekli da su se složili s uslovima primirja.

Prekid borbi novi je pokušaj oživljavanja mirovnih pregovora, započetih početkom septembra, posle svakodnevnog kršenja primirja.

Porošenko je ranije najavio da će nova runda mirovnih pregovora Ukrajine, Rusije i OEBS-a danas biti u glavnom gradu Belorusije, Minsku.

Kako saznaje Frans pres, pregovora danas neće biti u Minsku, a još nije određen novi datum.

"Danas neće biti ništa", rekao je Frans presu portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Evgenij Perebjinis. Upitan o novom datumu pregovora, portparol je samo kazao da se "nastavljaju konsultacije".

Te informacije potvrdio je i vođa pobunjenika iz Donjecka Denik Pušilin, navodeći da postoji preliminarni dogovor da pregovori budu ove sedmice i da bi datum razgovora mogao biti saopšten sutra.

Proruski pobunjenici traže odlaganje pregovora za 12. decembar.

Ukrajinski zvaničnici su danas saopštili da su naseljena područja pod kontrolom vladinih snaga i pozicije vojske tokom prethodna 24 časa bile meta više od 60 napada, u kojima su poginula dva civila.

Vlasti u Donjecku saopštile su da su dve osobe poginule u tom gradu koji je pod kontrolom pobunjenika, i da je oštećeno više od 20 stambenih zgrada.

Tokom sedam meseci sukoba u Ukrajini poginulo je, prema UN, više od 4.300 ljudi, a više stotina hiljada je raseljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: