Šta piše u izveštaju o torturi CIA

Odbor za obaveštajne aktivnosti Senata danas objavljuje izveštaj o torturama i tehnikama koje je sprovodila CIA pri ispitivanju osumnjičenih za terorizam.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2014.

07:58

Default images

Bezbednost je povećana u svim američkim objektima širom sveta, pred objavu izveštaja u kom će, prema očekivanjima, biti objavljeni detalji o surovim saslušanjima koje je obavljala CIA, saopšteno je iz Bele kuće.

Kod ambasada i drugih mesta podignute su mere opreza zbog "nekih indicija od povećanog rizika", rekao je portparol.

Izveštaj Senata na 480 strana trebalo bi da bude objavljen u utorak.

Očekuje se da u njemu budu izneseni detalji kampanje CIA protiv terorističke organizacije Al Kaida, koja je krenula posle napada na SAD 9. septembra 2001.

Očekuje se da će se u izveštaju naći detalji o korišćenim kontroverznim metodama operativaca CIA, u cilju da se izvuku informacije od visokorangiranih osumnjičenih, ali i one o stravičnim saslušanjima koja nisu dovela do odgovarajućih rezultata.

Objava izveštaja je već jednom bila odložena zbog neslaganja u Vašingtonu u vezi sa tim da on bude i javan.

Kompletan izveštaj, koji je na 6.000 strana napravio Odbor za obaveštajne aktivnosti Senata, klasifikovan je, prenosi BBC.

Sada se radi o izveštaju od 480 stranica, rezimeu prethodnog.

Izvor Rojtersa koji je imao uvid u dokument Odbora kaže da će se u izveštaju naći grafike sa detaljima o seksualnim pretnjama osumnjičenima, i sličnim tehnikama.

U izveštaju se opisuje i kako je saslušavan visoki operativac Al Kaide Abdel Rahman al Naširi, osumnjičen za planiranje bombardovanja USS Kola, broda američke mornarice, u luci Aden u Jemenu. Kako prenosi Rojters reči svog izvora, operativci CIA koji su ga ispitivali pretili su mu bušilicom. Ipak, kako navode, bušilica nije upotrebljena.

Bilo je i slučajeva da su na saslušanju bar jednom osumnjičenom iskazivali seksualne pretnje i to da će ga mučiti metlom.

Predsednik Barak Obama je zaustavio program za saslušanje koji je sprovodila CIA, kada je stupio na dužnost, 2009. godine. On je tada objavio da su metode koje su se koristile u ispitivanju zatvorenika Al Kaide sadržale elemente mučenja.

Za vreme predsedničkog mandata Džorža Buša mlađeg, operacija CIA protiv Al Kaide podrazumevala je i privođenje više od 100 osumnjičenih za terorizam u tkzv. "crna mesta“, tajne zatvore širom sveta, od kojih se jedan broj nalazi i u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: