"Romi su sve manje bezbedni"

Romi u Srbiji su sve manje bezbedni, a u društvu se zagovaraju mržnja i netrpeljivost, rečeno je na predstavljanju knjige "Bezbednost Roma" danas u Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2014.

13:23

Default images

Predsednik Stalne konferencije romskih udruženja građana (SKRUG) i autor knjige Osman Balić istakao je da mediji u poslednjih pet-šest godina imaju "itekako velike zasluge u pogoršanju bezbednosti Roma i svih građana Srbije".

"Svi smo nezadovoljni svim i svačim, ali Rome biju. Ispred romskih nasilja se vrlo hrabro, bez trunke bojazni da će biti uhapšeni, maršira danima", rekao je Balić, podsećajući na antiromske proteste u selu Jabuka i beogradskom naselju Zemun.

Sociolog Đokica Jovanović naglasio je da se knjiga posvećena bezbednosti Roma po prvi put objavljuje na ovim prostorima, uz ocenu da te bezbednosti u Srbiji ima sve manje i manje.

Prema njegovim rečima, društvo je u velikoj meri u stanju anomije, institucionalne nedovršenosti i nereda, političke kakofonije i nedelatnosti, a obrazovni sistem nije inkluzivan i zasniva se na herojskoj epici koja isključuje sve koji ne pripadaju toj mitologiji.

Sve strategije inkluzije Roma su samo "suvišan papir", jer počivaju na pretpostavci da je društvo u Srbiji uređeno na "osnovnim demokratskim uzusima", a ono to nije, ocenio je Jovanović.

"Romi su najčešće sami, iza njih danas stoje slabašne sile autentičnog, dakle retkog i usamljenog nevladinog sektora, pojedini umetnici i intelektualci, i što je najvažnije, mnogi građani koji ne drže do nacionalističke pirotehnike", rekao je on.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović naveo je podatak da u Srbiji najveća etnička distanca postoji prema Albancima, potom Bošnjacima i Romima.

Prema rezultatima istraživanja iznetim u knjizi "Bezbednost Roma", 75,8 odsto ispitanih Roma oseća se nebezbedno ili samo delimično bezbedno.

Glavnu pretnju po njihovu bezbednost, po mišljenju anketiranih, predstavljaju mržnja prema Romima, jačanje nacionalizma i siromaštvo.

Najčešći problemi u vezi sa ostvarivanjem veće bezbednosti su neobaveštenost o pravima i obavezama, nezainteresovanost policije i mali broj Roma policajaca.

Vređanje i potcenjivanje zbog pripadnosti romskoj zajednici najviše uznemirava 35,4 odsto ispitanika, dok 30,2 odsto njih najviše plaši to što im Centar za socijalni rad ne daje materijalnu pomoć.

U okviru političke bezbednosti, Rome najviše plaše neofašističke stranke i pokreti, partije i vlast koje ćute i odobravaju delovanje tih grupa, kao i to što ih pojedini Romi iz mahale podmićuju da glasaju za određene stranke.

Anketa je sprovedena tokom marta 2014. godine na uzorku od 120 građana romske nacionalnosti koji žive u mahalama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: