Dan D za celo polugodište?

Polugodište za učenike osnovnih i srednjih škola moglo bi da ostane nezavršeno. Prosvetari odluku donose danas, a saopštiće je sutra.

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2014.

11:01

Default images

Odluka će zavisiti od ishoda pregovora sa Ministarstvom prosvete, u kojima do sada nije bilo pomaka zbog toga što Ministarstvo finansija istrajava na stavu da nema novca za to da prosvetari budu izuzeti od smanjenja plata.

Radikalizacija bi zato mogla da znači potpunu obustavu nastave, a možda i neocenjivanje učenika, izjavila je u razgovoru za Radio B92 Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika Srbije.

"Kada se zna da imamo sastanak sa ministrom i da se nastavljaju pregovori o kolektivnom ugovoru, zvuči kao da je sve idilično i da razgovaramo i dolazimo do zaključaka. Međutim, mi pregovaramo tri nedelje, a nismo se pomerili sa početka", kaže Jankovićeva.

Ona navodi da su prosvetari dobili predlog kolektivnog ugovora, koji je u nekim delovima čak i lošiji od aktuelnog, koji važi do sredine januara.

"Tako se od početka štrajka nismo pomerili unapred, već smo otišli korak unazad. Da li postoji raspoloženje da se ide dalje u štrajku? Da, i planiramo njegovu radikalizaciju, jer nam se čini da u okviru zakonskog štrajka radimo nešto što nikoga ne zanima", rekla je ona.

Prosvetari poručuju da za radikalizaciju postoji nekoliko scenarija, kao i da će javnost o svemu biti obaveštena u sredu, nakon današnjih sastanaka, koji su "znak njihove dobre volje".

"Ako su časovi sada 30 minuta, mogućnost je i da radikalizacija krene u tom smeru da se potpuno prekine nastava, ali i nezaključivanje ocena, što bi značilo neregularno prvo polugodište", rekla je Jankovićeva.

Na pitanje gde su zapeli pregovori, ona kaže da su prosvetari zadovoljni odnosom ljudi iz Ministarstva prosvete u grupi koja se bavi kolektivnim ugovorom, ali da je problem kod Ministarstva finansija, koje "praktično nije ni učestvovalo u pregovorima".

"Predstavnice Ministarstva su se pojavile dva puta dosad, samo kako bi stvari vratile na početak, a od njih se može čuti samo 'Nema para, nema para, nema para'", kaže Jankovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: