Moskva traži drugu rundu u Minsku

Rusija se zalaže za drugu rundu razgovora o okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini ove nedelje u Minsku, izjavio je Jurij Ušakov.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.12.2014.

13:54

Default images

Spoljnjopolitički savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina Jurij Ušakov je kazao da je Rusija spremna da "učini sve što je u njenoj moći da se sastanak održi ove nedelje u Minsku".

"Mislim da će to biti ostvareno", dodao je on.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je rekao da bi mogli biti upriličeni razgovori između Kijeva, Moskve, predstavnika proruskih snaga i OEBS.

Kučma predstavlja Kijev

Bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma predstavljaće Kijev na sastanku Kontakt-grupe u Minsku, izjavio je portparol Ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko.

Kontakt-grupa će održati sastanak ove nedelje čim Kijev potvrdi plan sastanka o kome se trenutno raspravlja, rekao je izaslanik samoproglašene Donjecke Narodne Republike na razgovorima u Minsku Denis Pušilin.

Predstavnici Kijeva, jugoistočnih regiona Ukrajine, OEBS i Rusije postigli su dogovor o planu za mirno rešenje sukoba i prekid vatre u jugoistočnoj Ukrajini na sastanku Kontakt-grupe 5. septembra u Minsku.

Kontakt-grupa za Ukrajinu je 20. septembra u Minsku usvojila memorandum o sprovođenju prekida vatre.

Taj dokument se sastoji od devet tačaka, među kojima se najvažnija odnosi na zabranu upotrebe svih vrsta oružja, povlačenje svake zaraćene strane 15 kilometara od linije kontakta, navodi Tas.

Za kontrolu sprovođenja sporazuma zadužen je OEBS.

U međuvremenu je Pušilin izjavio da se nada ozbiljnoj razmeni zatvorenika sa Kijevom u roku od nekoliko dana.

Datum pregovora neizvestan

Datum mirovnih pregovora proruskih pobunjenika i ukrajinskih vlasti u Minsku ostaje neizvestan, jedni pozivaju pregovarače da se sastanu sutra, dok se drugi nadaju odlaganju sastanka za kasnije tokom ove sedmice.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je u subotu "načelan dogovor" o održavanju mirovnih pregovora sutra u glavnom gradu Belorusije u cilju okončanja sukoba na istoku Ukrajine, u kojima je, po podacima UN, za osam meseci poginulo više od 4.300 ljudi.

Predstavnici samoproglašene republike Donjeck zatražili su odlaganje pregovora za petak kako bi imali vremena za "rešavanje nekih vojnih pitanja".

"Insistiramo da pregovori budu održani 12. decembra. Predviđeni datum je 9. decembar, ali to je sutra. Mi nemamo vremena da rešimo neka vojna pitanja i pitanja vezana za razmenu zarobljenika", rekao je agenciji Frans pres predstavnik pobunjenika iz Donjecka Andrej Purgin.

On dodaje da će pobunjenici učestvovati u pregovorima, ali da žele da budu bolje pripremljeni.

Izvor blizak predsedniku Donjecke republike Aleksandru Zaharčenku rekao je da se i dalje govori o 9. decembru kao datumu pregovora, ali da "za sada još ništa nije sigurno".

Ti pregovori se poklapaju sa stupanjem na snagu novog, probnog, jednodnevnog primirja na istoku Ukrajine koje su potvrdile sukobljene strane, i ako primirje bude poštovano, doći će do povlačenja teškog naoružanja i formiranja tampon zone.

Ukrajinske vlasti traže poništavanje izbora koji su održani 2. novembra na teritoriji pod kontrolom pobunjenika.

Ukrajinski predsednik je danas istakao da će ti sporazumi biti "osnova za mirno rešavanje" sukoba.

On je takođe pozvao na sastanak kontakt grupe za Ukrajinu čim to bude moguće kako bi se radilo na novom prekidu vatre.

Prvi prekid vatre od 5. septembra u Minsku nije da dovede do okončanja sukoba, a primirje je kršeno skoro svakodnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: