"Kijev nije hteo da spreči nesreću"

Zvaničnici evropskog centra za kontrolu vazdušnog saobraćaja tražili su od Kijeva da zatvori vazdušni prostor neposredno pre pada MH17.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

07:14

Default images

Kako prenosi Raša tudej, Eurokontrol je u privatnim razgovorima upozorio svoje ukrajinske kolege na veliku opasnost po civilni avio-saobraćaj iznad istočne Ukrajine, gde su se vodile velike borbe državnih i proruskih snaga.

Stručnjaci su bili zabrinuti zbog navodnih informacija da su pobunjeničke snage do tog trenutka oborile dvadesetak ukrajinskih vojnih aviona, zagušenja komunikacionih kanala sa kontrolom leta na donjeckom aerodromu i zbog nemogućnosti ruskih i ukrajinskih kontrolola letova da razmene informacije.

Ipak, Eurokontrol nema mogućnost direktnog uticaja na nacionalne vlade, tako da je Kijev dozvolio civilnim avionima da koriste vazdušni prostor iznad regiona Donjecka i Luganska.

Takva odluka dovela je do pada malezijskog aviona pod oznakom MH17, 17. juna, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Nakon toga Rusija i Ukrajina ušle su u klinč međusobnih optužbi za odgovornost, a nezavisna istraživačka komisija iz Holandije utvrdila je da se avion raspao u vazduhu nakon što je bio pogođen velikim brojem gelera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: