Nemačka koči otvaranje poglavlja

Prema saznanjima “Novosti“, Srbiji do kraja godine neće biti otvoreno prvo pregovaračko poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Ponedeljak, 08.12.2014.

08:43

Default images

Beogradski medij navodi da je ta tema već skinuta s dnevnog reda, te da u Evropskoj uniji nije postignuta potpuna saglasnost među zemljama članicama o pravom trenutku za zvanični početak pregovora Srbije i EU.

Odluke o otvaranju poglavlja se donose većanjem na tri nivoa, nakon što diplomatski eksperti zemalja članica EU postignu saglasnost na tehničkom nivou, pitanje se prebacuje na odlučivanje ambasadorima 28 država koji zasedaju o okviru KOREPER-a.

Konačan stav iznose šefovi diplomatija zemalja članica na Savetu ministara, a “Novosti“ prenose reči neimenovanog izvora da je do zastoja došlo već u prvoj fazi.

“Posle nekoliko pokušaja da se napreduje, ovo važno pitanje otvaranja prvog pregovaračkog poglavlja sa Srbijom je skinuto sa dnevnog reda, jer je postalo očigledno da nema političke saglasnosti.“

Takođe, navodi se da je Nemačka bila glavni “kočničar“, iako je većina članica EU bila spremna da Srbiji uputi pozitivan signal, tako da će za otvaranje prvog poglavlja Srbija morati da sačeka 2015. godinu.

"Srbija je odgovorna"

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić izjavila je da do kraja godine najverovatnije neće biti otvoreno nijedno poglavlje u pregovorima sa EU, a da odgovornost za to najviše treba tražiti na strani Srbije.

"U krajnjoj liniji, to zavisi od mnogo aktera, a odgovornost bi ponajviše trebalo tražiti na našoj strani, mada je ima i kod drugih strana u pregovaračkom procesu", rekla je Maja Bobić agenciji Beta.

Ona je dodala da je velika šteta to što do kraja godine neće biti otvoreno nijedno poglavlje, jer je Srbija više od godinu dana u procesu analitičkog pregleda, odnosno skrininga, pa bi otvaranje poglavlja bio dodatni podsticaj za celokupnu administraciju i državu da se još više angažuju.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta rekla je da je u pregovaračkom okviru Evropske unije jasno rečeno da će se početi sa tri ključna poglavlja, 23, 24 i 35, koja se odnose na borbu protiv korupcije i kriminala, ljudska prava i Kosovo.

"Ta poglavlja će biti prva na dnevnom redu i diktiraće dinamiku pregovora. Činjenica je da poglavlja 23 i 24 nisu spremna, nisu završeni akcioni planovi koji su uslov za otvaranje, to je bila obaveza Vlade Srbije. U toku je izrada akcionih planova i planirano je da budu završeni početkom 2015. godine", rekla je Maja Bobić.

Dodala je da je poglavlje 35, koje se odnosi na Kosovo, u velikoj meri nepoznanica za sve pregovaračke strane u procesu - Beograd, Prištinu i EU.

"Uslov je bio da se postigne puna primena Briselskog sporazuma, što nije učinjeno", rekla je Maja Bobić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: