Nigerija: Zadržan ruski avion

Nigerijske vlasti zadržale su na aerodromu u Kanu teretni avion ruske proizvodnje, u kome se nalazio najmanje jedan vojni helikopter, saopštili su zvaničnici.

Izvor: B92

Nedelja, 07.12.2014.

13:58

Default images

Avion je leteo iz Bangija u Centralnoafričkoj republici ka N'Djameni, prestonici Čada, kada je u subotu, zbog nedostatka goriva, morao prinudno da sleti u nigerijsku prestonicu.

Ataše ruske ambasade u Nigeriji Artjom Romanov izjavio je da je avion zadržan na Međunarodnom aerodromu Malam Aminu ruski, ali da je tovar francuski, prenela je Raša tudej.

"Avion zadržan na aerodromu u nigerijskom gradu Kanu je ruski, ali je tovar u njemu vojna oprema i (ona) pripada francuskoj mirovnoj misiji", dodao je Romanov.

Pres služba nigerijske vlade je saopštila da se u avionu nalazio jedan vojni helikopter, dok su neimenovani bezbednosni zvaničnici rekli da su u letelici bila dva helikoptera, raketni bacači i automatske puške.

U toku je "intenzivna istraga, uz upotrebu diplomatskih sredstava, da se otkrije misija letelice, njeno poreklo i destinacija", navodi se u saopštenju.

Nigerijski bezbednosni agenti, koji su insistirali na anonimnosti, saopštili su da je zadržano pet Ukrajinaca, članova posade.

Čad ima nekoliko hiljada vojnika u Bangiju, u sklopu mirovne misije Afričke unije.

Nigerija ima svoje kontroverze oko nabavke borbenih helikoptera u cilju obračuna sa islamskim pobunjenicima na severoistoku zemlje, naveo je AP.

Južna Afrika je u septembru i oktobru zaplenila oko 15 miliona dolara u gotovom novcu i na bankarskim računima kojima su nigerijski zvaničnici nameravali da kupe helikoptere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: