Putin:Nećemo jugoslovenski scenario

Rusija nije dozvolila sebi da ide putem raspada po jugoslovenskom scenariju, ona veruje da mnogo može i da će sve ostvariti, izjavio je Vladimir Putin.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 04.12.2014.

11:17

Default images

"Sa zadovoljstvom bi nas pustili po jugoslovenskom scenariju raspada i podele sa svim tragičnim posledicama koje bi po narode Rusije to imalo. Nije se desilo. Nismo dozvolili", rekao je ruski predsednik u obraćanju pred Federalnom skupštinom Rusije, dodajući da Rusija to nije dozvolila u svoje vreme ni Hitleru.

Zahvaljujći Rusima na podršci i solidarnosti u trenucima kada se rešava budućnost, Putin je rekao da je razgovor sa Rusijom sa pozicija sile besmislen.

U svom govoru u Kremlju Putin je rekao da politika obuzdavanja Rusije nije smišljena juče, već da se sprovodi svaki put kada neko smatra da je Rusija postala suviše samostalna, preneo je TAS.

Putin je ponovio da sankcije štete svima, pa i onima koji ih uvode, kao i da Moskva ne namerava da ruši odnose sa Evropom i Amerikom.

Nazivajući objedinjenje Krima i Sevastopolja sa Rusijom istorijskim, Putin je rekao da za Rusiju Krim ima ogroman civilizacijski i sakralni značaj i da su se tako Rusi prema tome odnosili i odnosiće se uvek.

Prema Putinovim rečima, svaki narod ima neotuđivo pravo na sopstveni put razvoja i Rusija će se uvek prema tome postaviti sa uvažavanjem.

To se, kako je istakao, odnosi i na Ukrajinu, ali je nazvao licemerjem da se razgovorima o ljudskim pravima prikriva prevrat u Ukrajini.

Ne treba "političariti", već pružiti pomoć Ukrajini u reformama, rekao je Putin i dodao da njegove zapadne kolege "ne žure to da učine".

Pri tom je naveo da je Rusija kreditirala privredu Ukrajine sa 32,5-33,5 milijardi dolara u poslednje vreme.

Ruski predsednik je rekao da Rusija neće ući u "skupu trku u naoružanju", ali da će u punoj meri osigurati svoju bezbednost.

"Mi ne nameravamo da ulazimo u skupu trku u naoružanju, ali ćemo pri tom sigurno i garantovano osigurati odbambenu sposobnost naše države u novim uslovima. To će biti učinjeno. Postoje i mogućnosti i nestandardna rešenja", kazao je Putin u Kremlju u godišnjem obraćanju naciji.

Dodao je da "tu nema sumnje" da će to "biti učinjeno".

"Niko neće uspeti da postigne vojnu nadmoćnost nad Rusijom. Naša armija je savremena, sposobna, ljubazna, ali strašna. Za zaštitu naše slobode imamo dovoljno i snage i volje i hrabrosti", rekao je Putin, propraćen gromkim aplauzom.

On je rekao da će se Rusija truditi da u svetu "širi pravu istinu o zemlji, kako bi svi videli pravu sliku, a ne lažnu i falsifikovanu".

Ovo je 11. Putinovo obraćanje, a u Kremlju se okupilo više od hiljadu zvanica - poslanici gornjeg i donjeg doma, članovi vlade, rukovodioci Ustavnog i Vrhovnog suda, gubernatori, predsednici skupština subjekata Federacije, predstavnici tradicionalnih konfesija, čelnici vodećih medija i društveni i javni radnici.

Više o tome od naše dopisnice iz Moskve:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: