Majdanpek: Nema goriva za agregate

Situacija je i dalje alarmantna u Majdanpeku koji, zbog kvarova na dalekovodima, nema struju od ponedeljka. Novi problem je i nedostatak nafte za rad agregata.

Izvor: B92

Sreda, 03.12.2014.

12:40

Default images

Nema grejanja, a ni vode, škole ne rade, dok nadležni pokušavaju da otklone kvarova na dalekovodima koji su nastali usled ledene kiše i olujnog vetra.

Opštinsko rukovodstvo je u stalnom kontaktu sa građanima i predstavnicima EPS-a, a u Majdanpeku je trenutno i ministar energetike Aleksandar Antić.

Pomoćnik predsednika opštine Dejan Škorić rekao je Tanjugu i da uz mnogobrojne probleme novi predstavlja nedostatak nafte za rad agregata kojima je obezbeđena struja u Domu zdravlja i lokalnoj bolnici.

On je naveo i da je na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije odlučeno, u vezi s daljim aktivnostima zbog alarmantne situacije, da se sačeka 13 sati, kada po informacijama nadležnih postoji mogućnost da počne snabdevanje strujom.

Škorić je dodao da vode za piće ima dovoljno, jer su pritekle u pomoć susedne opštine, ali da građani nemaju novca, jer ne rade banke kao ni bankomati.

Prema njegovim rečima, veliki problem predstavlja i to što nema grejanja, tako da se situacija približava humanitarnoj katastrofi.

Problemi su nastali kada je juče oko 17 sati došlo do kvara na dalekovodu od 110 KW koji napaja sve tri trafostanice za snabdevanje majdanpečke opštine strujom.
Najveći problem u Majdanpeku je to što ljudi nemaju nikakvu informaciju i ne znaju kada će stići struja, grejanje i voda, kaže reporter B92 Darko Jevtić.

Iz opštine je ranije danas najavljeno da postoji mogućnost evakuacije ukoliko struje ne bude ni danas.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da očekuje da će se u Majdanpeku danas uspostaviti normalno snabdevanje strujom i da neće biti evakuacije.

Normalizacija snabdevanja električnom energijom u području Bora i Majdanpeka očekuje se u toku dana, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako javlja naša dopisnica, građanima su jutros dopremljeni pijaća voda i hleb.

Više stotina radnika radi na otklanjanju kvara

Više stotina radnika Elektromreža Srbije (EMS), uz pomoć zaposlenih u Elektroprivredi Srbije (EPS) i Sektora za vanredne situacije, angažovano je na otklanjanju kvarova koji su nastali usled ledene kiše i olujnog vetra na području jugoistočne Srbije, saopštila je pres služba Vlade Srbije.

U Majdanpeku su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i generalni direktor EMS-a Nikola Petrović.

Kako je navedeno, stručnjaci pokušavaju da obezbede napajanje električnom energijom Majdanpeka i Donjeg Milanovca, spuštanjem 400 kV dalekovoda Đerdap Drmno i prevezivanjem krutim vezama na transformatorsku stanicu Majdanpek 2.

Normalizacija snabdevanja električnom energijom u području Bora i Majdanpeka očekuje se u toku dana.

"Život u Majdanpeku se odvija iako u otežanim uslovima, zahvaljujući naporima Štaba za vanredne situacije opštine koji, zajedno sa drugim državnim organima, pokušava da obezbedi normalno funkcionisanje grada i gradskih službi", istaknuto je u saopštenju.

Ukazano je na to da pojedini mediji objavljuju netačne informacije da gradske bolnice i porodilište nemaju struju.

Porodilište u Majdanpeku, gde se nalazi jedna beba, ima stabilno napajanje električnom energijom, iz agregata koji je obezbedio RTB Bor, tako da ta ustanova sve vreme ima struju, navela je vladina pres služba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: