Moguća evakuacija u Majdanpeku

Održava se sednica Štaba o uvođenju vanredne situacije u Majdanpeku, koji nema struju od ponedeljka uveče. Moguća evakuacija. Građani dobili vodu i hleb.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 03.12.2014.

07:58

Default images

Predsednik opštine najavio je evakuaciju najugroženijih, ukoliko struja ne bude stigla i danas, prenosi RTS.

U Majdanpeku nema grejanja i vode, slab je signal mobilnih operatera, a bilo je problema i u fiksnoj telefoniji, koja jutros bolje funkcioniše. Bolnice rade na agregatima, škole i obdaništa ne rade.

Majdanpek bi danas između 12 i 13 časova trebao da dobije struju, izjavio je izvršni direktor za prenos eletrične eneregije Elektromreže Srbije (EMS) Nebojša Petrović.

On je za RTS rekao da je kablove dalekovoda iskidao sloj leda debeo od 15 do 20 centimetara, te ga majstori lome da bi ponovo povezali kablove.

"Planiramo da danas između 12 i 13 Majdanpek tako dobije struju", rekao je Petrović.

EMS je prošle noći odlučila da deo 400-kilovoltne mreže prvi put upotrebi za napajanje Majdanpeka, tako što će deo te mreže prebaciti da radi na nižem, 110-kilovoltnom naponu.

Elektromreža Srbije pokušaće da obezbedi struju Majdanpeku primenom nestandardnog i do sada neprimenjenog rešenja, saopšteno je iz te kompanije. Više o tome čitajte OVDE.

Građani dobili pijaću vodu i hleb

Pristigla pomoć RTB Bor i EMS-a, pa su građanima već podeljene veće količine vode i hleba, a danas će, uz nove količine, biti podeljeno i 10.000 toplih obroka.

Vitalne službe, Dom zdravlja i Opšta bolnica, funkcionišu i prema jutrošnjim informacijama, na sreću, nisu imali previše posla, javlja naša dopisnica.

Situacija je i dalje najteža u Rudniku bakra Majdanpek, gde zaposleni vode grčevitu borbu s vremenskim neprilikama kako bi očuvali postrojenja i sprečili veće kvarove budući da je prekid u snabdevanju strujom doveo i do prekida proizvodnje.

Kompletan menadžment je sve vreme na terenu na svim ključnim mestima, s radnicima, koji pokazuju punu odgovornost u ovakvim okolnostima.

Osim toga, oni su pokazali i veliku društvenu odgovornost - pomažu zdravstvenim ustanovama, javnim preduzećima i službama od posebnog značaja, kao i ekipama EMS-a na terenu.

Zajednička pomoć RTB Bor i EMS-a građanima Majdanpeka stiže od juče.

Aktivisti Crvenog krsta i ljudi iz Sindikata rudara RBM-a odneli su bolnici, samačkim i staračkim domaćinstvima,kao i drugim ugroženim porodicama sa evidencije Centra za socijalni rad i patronažne službe, pijaću vodu i hleb, ostatak je podeljen građanstvu, a danas će uz nove količine biti podeljeno i 10.000 toplih obroka.

Najavljeno je da će danas i Crveni krst Srbije poslati šest hiljada litara pijaće vode.

Kada će se normalizovati snabdevanje električnom energijom nije poznato, ali zna se da će tek nekoliko sati nakon dolaska struje moći da se računa na normalizaciju vodosnabdevanja, a onda i grejanja.

U Majdanpeku se svi nadaju da će kvar uskoro biti otklonjen, jer je sve teže živeti i raditi u ovim uslovima.

Juče je ministar Antić najavio da će struja u Majdanpek da stigne do 22 sata. Problem je nastao na kvaru na dalekovodu, a radi se o veoma nepristupačnom predelu.

EMS je sinoć saopštio da su sve raspoložive ekipe na terenu. Posao je juče još više otežala ledena kiša koja je neprekidno padala, uz jak vetar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: