I NATO analizira "kraj Južnog toka"

Zemlje EU i NATO analiziraće rusko otkazivanje izgradnje gasovoda Južni tok, rekla je šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

15:43

Default images

Ona je, po dolasku u sedište NATO na sastanak sa ministrom inostranih poslova Alijanse, istakla da "naše zemlje moraju da proanaliziraju tu odluku Rusije", preneo je Tas.

"Ona (odluka) svedoči o neophodnosti povećanja energetske bezbednosti EU, diverzifikacije, ne samo načina transporta energetskih resursa, nego i zvora za EU", rekla je Federika Mogerini.

I Evropska komisija je saopštila da proučava potey predsednika Rusije Vladimira Putina da obustavi izgradnju Južnog toka.

"EK ostaje pri ranijim stavovima o ovom projektu", rekla je danas novinarima portparolka komesara za energiju Ana Kajzer.

“Primili smo k znanju odluku Rusije, ali i dalje ostajemo pri stavu da svi takvi projekti moraju da budu izvedeni u skladu sa evropskim zakonima”, rekla je Kajzerova u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Osvrćući se na jučerašnju Putinovu izjavu da bi Bugarska zbog ovoga trebalo da zatraži kompenzaciju od EU, Kajzerova je rekla da za tako nešto nema pravnog osnova.

“Analiziramo situaciju”, poručila je ona i podsetila da je EK već uputila mnogo značajnih primedaba o legalnosti Južnog toka.

Komesar za energiju Maroš Šefčović je u ranijem saopštenju za medije ukazao na to da je Južni tok i ranije bio tema razgovora EK sa zemljama članicama i da se jučerašnja Putinova odluka razmatra.

On je najavio da će o tome biti diskusije i na predstojećem sastanku o energiji u Sofiji, koji je zakazan za 9. decembar.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je danas učestvovao na skupu o Zapadnom Balkanu u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu, izjavio je da bi Rusija i EU trebalo da preispitaju stavove o Južnom toku, jer je reč o projektu koji je koristan za obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: