"Južni tok potreban i EU i Rusiji"

Bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić kaže da veruje da će projekat gasovoda Južni tok biti nastavljen.

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

21:00

Default images

Tadić, koji je bio jedan od potpisnika energentskog sporazuma Srbije i Rusije, kaže da je Južni tok potreban i Evropskoj uniji i Rusiji.

"Verujem da je moguće da će gradnja Južnog toka biti nastavljena. Evropskoj uniji je potreban gas, Rusija ne može da sav svoj gas izveze u Kinu i kada postoji potreba na obe strane, može se očekivati realizacija projekta", rekao je Tadić gostujući u Vestima B92.

Tadić je odbacio tvrdnje potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović da je Srbija loše ispregovarala svoju poziciju u energetskom sporazumu sa Rusijom.

On je rekao da je korist višestruka, jer je ruska strana investirala u Srbiju i da je samo u modernizaciju pančevačke rafinerije uloženo 500 miliona evra.

"Što se tiče NIS-a, on je bio kompanija u potpunim gubicima, pred kolapsom i danas bi bio zatvoren, bila bi izgubljena radna mesta da nije došlo do privatizacije. Građani Srbije bi koristili derivate koji su kancerogeni i imali bismo zagađivanje životne sredine. Građani u Pančevu bi najviše trpeli. U međuvremenu, imamo investiciju od preko 500 miliona evra koje obezbeđuju šansu da rafinerija u Pančevu nastavi da živi, a u suprotnom ona bi se verovatno ugasila, kao i većina rafinerija u regionu", rekao je Tadić.

Tadić je dodao i da se o NIS-u govori kao o kompaniji koja je mnogo vredela.

"To nije tačno. Kada je NIS prodavan, sve kompanije u svetu su imale oborene cene zbog ekonomske krize četiri do pet puta. Naše procene su pre krize bile da NIS vredi oko dve milijarde evra i on je prodat za onoliko koliko su umanjene vrednosti svih kompanija u svetu", kaže Tadić.

On je naveo i da bi trebalo nastaviti pregovore sa ruskom stranom i da je to sada na predsedniku, premijeru i ministrima u vladi.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji je bio kritičar energetskog sporazuma sa Rusijom, kaže da je trenutna situacija posledica političke gluposti onih koji su sporazum sa Rusijom potpisali.

"Za druge je to propuštena ekonomska šansa, u našem slučaju je plaćena previsoka cena srpske političke gluposti imajući u vidu činjencu da je 2008. svakome bilo jasno da su pregovori koje vodimo ponižavajuću", rekao je Jovanović u Vestima B92.

On je dodao da nije moralo biti ovako, jer smo ostali bez NIS-a, a i plaćamo najskuplji gas, imamo pljačkanje rudne rente i predali smo skladište Banatskog Dvora.

Jovanović navodi da nijedna zemlja nije uradila sebi "ovo što su uradili Tadić, Koštunica, Nikolić".

"Treba utvrditi političku odgovornost. Ne zbog toga da bi neko lično plaćao cenu zbog ovoga, već zato što jednom moramo uvesti red u naše međusobne odnose, da se nikada više tako nesto ne bi ponovilo, jer nijedna zemlja u Evropi nije uradilo ovo što su Tadić, Koštunica, Nikolić. Sada neka preuzmu odgovornost za to. Srbija treba da vodi računa o svojim interesima, da kupuje gas od Rusije, ali svuda gde može, da bude odgovoran kupac", rekao je Jovanović i dodao da Srbija mora da ostane na svom evropskom putu.

On je naveo da je ovako dozvoljeno Rusiji da uđe u Srbiju i da smo kroz taj aranžman platili cenu za jalovu politiku "i Kosovo i Evropa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: