Konferencija o klimatskim promenama

Nova runda pregovora Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama počela je danas u Limi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2014.

18:33

Default images

Cilj je da se raskrči put za postizanje istorijskog dogovora u Parizu u decembru 2015. godine o smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Na konferenciji Ujedinjenih nacija, koja će trajati 12 dana, predstavnici 195 zemalja sveta bi trebalo da dogovore zajednički okvir za smanjenje globalnog zagađenja, prenosi agencija Frans pres.

"Ova godina preti da postane najtoplija u istoriji sveta, a emisije štetnih gasova nastavljaju da rastu. Iz tog razloga nam je potrebna hitna akcija. Potrebno je da izradimo nacrt novog univerzalnog klimatskog sporazuma", izjavila je šefica UN za pitanja klime, Kristijana Figeres, pozivajući delegate da preduzmu "istorijski korak".

Zemlje sveta su obećale da će rast globalne temperature ograničiti na dva stepena iznad predindustrijskog nivoa, međutim, naučnici tvrde da je planeta Zemlja trenutno na putu da do kraja ovog veka zebeleži porast temperature od četiri stepena Celzijusova.

Oko 10.000 delegata, aktivista, novinara i pomoćnog osoblja akreditovano je za konferenciju, dok oko 40.000 policajaca obezbeđuje događaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: