Tužilaštvo: Vratite Šešelja u Hag

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas da raspravno veće vrati optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.12.2014.

13:53

Default images

U podnesku tužilaštvo konstatuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji "potkopao" duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, "iz humanitarnih razloga" donelo raspravno veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija.

Tužilaštvo, takođe, traži da se po Šešeljevom povratku u Hag hitno zakaže rasprava kako se razmotrila njegovo zdravstveno stanje i uslovi za njegovo eventualno puštanje na slobodu u budućnosti i utvrdilo da li je on spreman da se takvih uslova pridržava.

Ljiljana Piteša, iz kancelarije Tužilastva u Hagu, za Radio B92 je rekla da tvrde da Šešeljeve izjave i nastupi po povratku u Srbiju potkopavaju osnov aza odluku koje je donelo Veće.

"Napominjemo da je Šešelj izričito izjavio da se neće vraćati u Tribunal, da je pretio osobama koje su sarađivale sa Tužilaštvom... Napominjemo da je davao javne izjave koje su bila uvredljive i izazivačke za žrtve, što dovodi u sumnju ocenu sudskog veća o njegovom teškom zdravstvenom stanju", rekla je Piteša za Radio B92.

U obrazloženju zahteva Tužilaštva navedeno je da Šešeljevo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove odluke o privremenom puštanju Šešelja koju je Sudsko veće donelo 6. novembra.

Prilikom donošenja odluke o privremenom oslobađanju Šešelja, Sudsko veće je postupalo "striktno na humanitarnim osnovama", uz obrazloženje da je dobilo poverljive informacije koje ukazuju na "pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog", navodi se u podnesku.

Imajući to u vidu, Sudsko veće je smatralo da je neophodno postaviti samo minimalne uslove za privremeno oslobađanje, pre svega da ne utiče na svedoke i žrtve, da ne remeti tok pravosudnog procesa i da se pojavi pred Sudskim većem kada to bude naloženo. Sudsko veće je, takođe na humanitarnim osnovama, zaključilo da će se Šešelj pridržavati uslova njegove privremene slobode, navodi Tužilaštvo.

Tužilaštvo ističe da je sada očigledno da je poverenje Sudskog veća u Šešeljevo ponašanje bilo neosnovano, jer je on izričito rekao da se neće vratiti u Tribunal, pretio je ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom i jasno je pokazao da njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja prepreku za davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su podstrekivačke i uvredljive za žrtve.

U podnesku Tužilaštva se navodi da, prema pravilu 65, oslobađanje može biti naloženo samo ako je Sudsko veće "sigurno da će se optuženi pojaviti na suđenju".

Međutim, Šešeljeve javne izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Trinbunal kada to bude zatraženo, u suprotnosti su sa odlukom Sudskog veća da su zadovoljeni uslovi za privremeno oslobađanje, ističe Tužilštvo.

Osim toga, kako se navodi, Šešeljeve pretnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom predstavljaju kršenje uslova za privremeno puštanje na slobodu da ne sme remetiti pravosudni proces.

"U ovim okolnostima Sudsko veće bi trebalo da opozove odluku o Šešeljevom oslobađanju i naloži mu da se vrati u Hag", istaklo je Tužilaštvo u podnesku.

To bi trebalo učiniti ne samo da bi se osigurao integritet procesa u Tribunalu, već i radi fer odnosa prema Srbiji, koja je potvrdila da će pružiti neophodne garancije ako Šešelj potvrdi da će poštovati postavljene uslove, dodaje se u podnesku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

215 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: