"Evropi važno šta se događa u UKR"

Evropski komesar Johanes Han istakao je, posle nedavne posete Ukrajini, da Evropi nije svejedno šta se događa u toj zemlji i da EU želi rešenje putem pregovora.

Izvor: B92

Nedelja, 30.11.2014.

15:59

Default images

On je u intervjuu agenciji APA, kazao da je u Ukrajini primetio da građani očekuju od vlade da dugo obećane reforme sprovede.

On je dodao da želi da podrži brzu primenu reformi.

"Našim ukrajinskim partnerima u pregovorima mora biti jasno stavljeno do znanja da moraju prikazati rezultate u pogledu sprovođenja reformi, a Evropljanima da moraju pomagati Ukrajini u ovoj teškoj situaciji“, poručio je komesar iz Austrije.

S tim u vezi je najavio da će u naredne dve nedelje Evropska komisija utvrditi ciljeve za primenu reformi.

Moji eksperti će zajedno sa evropskom spoljnom službom izraditi realne ciljeve, koje je moguće meriti i onda ih dogovoriti sa ukrajinskim partnerima”, najavio je on.

Han je ukazao da su sprovedene promene u ukrajinskom zakonodavstvu, ali da se radi o tome da one moraju biti i primenjene.

U Kijevu predstavljene su konkretne mere za primenu reformi, dodajući da se radi o budžetskoj i fiskalnoj reformi, koja treba da bude primenjena do kraja godine.

Kada je reč o sankcijama u vezi ukrajinske krize, Han je rekao da one zavise od daljeg ponašanja Rusije.

Evropski komesar je najavio da će se detaljno pratiti razvoj stanja i reagovati odgovarajuće na promenu stanja.

"Nadam se da neće doći do dalje eskalacije od strane Rusije, koju nećemo gledati skrštenih ruku"“, naglasio je on i poručio da EU želi rešenje putem pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: