"Na istoku Ukrajine dramatično"

Predsedavajući Stalnim savetom OEBS upozorio je na opasnost od humanitarne katastrofe na istoku Ukrajine i pretnju da se kriza pretvori u "zamrznuti konflikt".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.11.2014.

09:42

Default images

Švajcarski ambasador Tomas Greminger je, u intervjuu bečkom nedeljniku "Profil", kazao da je stanje u tom delu Ukrajine dramatično.

"Nedostaju lekovi, medicinsko osoblje. Grejanje i snabdevanje strujom nije zagarantovano, a kuće su delimično teško oštećene", rekao je Greminger koji do kraja godine predsedava izvršnim telom OEBS, nakon čega Srbija preuzima predsedavanje.

Švajcarski ambasador je kazao da je nepobitno da su proruski "separatisti" snabdevani iz Rusije.

"Očigledno je da se municija i drugi vojni materijal isporučuje istočnoj Ukrajini, jer drugačije separatisti ne bi uspeli da vode višemesečne žestoke artiljerijske borbe. Ruska teza glasi da su seperatisti preuzeli municiju i oružje od ukrajinske vojske u istočnoj Ukrajini. Međutim to bi se u jednom trenutku potrošilo, tako da sigurno postoji snabdevanje", podvukao je Greminger.

Kada je reč o kršenjima ljudskih prava on je istakao da je postoji sumnja da se to događa na obe strane.

U ovom trenutku, kako je kazao, čini se da rat u istočnoj Ukrajini preti da postane "zamrznuti konflikt".

"Međutim stanje može i dalje vojno da eskalira"; upozorio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: