Ferguson: 15 uhapšenih na protestu

Policija je uhapsila 15 osoba na novim protestima u Fergusonu, organizovanim zbog odluke porote da ne podigne optužnicu protiv policajca koji je ubio mladića.

Izvor: Tanjug

Subota, 29.11.2014.

10:30

Default images

Demonstranti su juče primorali nadležne da zatvore tržni centar u Sent Luisu na dva sata, zahtevajući bojkot velike kupovine posle nacionalnog praznika Dana zahvalnosti i pravdu za Majkla Brauna.

U ponedeljak je objavljeno da beli policajac Daren Vilson koji je ubio nenaoružanog afroameričkog tinejdžera. neće biti optužen, što je izazvalo demonstracije, paljevine i pucnjavu u Fergusonu i kada je izgledalo da protesti jenjavaju demonstranti su juče ponovo izašli na ulice Fergusona gde uglavnom žive Afroamerikanci.

"Policija u Fergusonu je upozorila demonstrante da odu sa ulica. Neki demonstranti su ignorisali upozorenja i privedeni su", napisala je na Tviteru policija okruga Sent Luis.

"Potvđeno: 15 uhapšenih u Fergusonu. Jednom od njih preti optužba za napad na policajca. Ostali demontransti su mirni", napisala je policija u drugom tvitu, prenose agencije.

U obližnjem tržnom centru u Sent Luisu veliki broj demonstranata, među kojima je bilo i male dece, vikali su "Nema pravde, nema mira" i "Prekinite kupovinu i pridružite se pokretu".

Oko 100 ljudi je ležalo na zemlji četiri i po minuta simbolično prikazujući više od četiri sata koliko je 18-godišnji Majkl Braun ležao na zemlji nakon što ga je Vilson ubio 9. avgusta.

Kupci i prodavci su izgledali zbunjeno, neki od njih su snimali ili slikali protest, a neki tapšali i vikali u znak podrške.

Kada su demonstranti otišli većina prodavnica je ponovo otvorena, mada su neke ostale zatvorene, navode agencije.

Dok su demonstranti bili u tržnom centru policija i zaposleni u prodavnicama su naložili zatvaranje zbog javne bezbednosti.

Demonstranti su proglasili da je njihova akcija uspela.

Protesti su juče održani i u drugim gradovima, a najveći su bili u Čikagu, Njujorku, Sijetlu i severnoj Kaliforniji, gde su se demonstranti lancima vezali za vozove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: