Mubarak oslobođen optužbi

Bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak oslobođen je optužbi za korupciju i umešanost u ubistvo stotine demonstranata tokom protesta 2011. godine.

Izvor: B92

Subota, 29.11.2014.

09:38

Default images

Mubarak je bio optužen da je sa sedam bivših policijskih komandira umešan u ubistvo stotine demonstranata tokom protesta 2011. koji su doveli do okončanja njegove trodecenijske vladavine.

Egipatski vrhovni sud je, takođe, oslobodio Mubaraka optužbi za korupciju u slučaju izvoza gasa u Izrael.

Sud je odlučio da bivši egipatski ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adli i još četvorica visokih zvaničnika bezbednosnih službi, takođe, budu oslobođena optužbi za umešanost u ubistvo učesnika masovnih demonstracija, koje su okončane Mubarakovim svrgavanjem sa vlasti.

Optužbi za korupciju oslobođeni su i dvojica Mubarakovih sinova.

Mubarak je u sudnicu prevežen helikopterom iz vojne bolnice, a policija je pojačala svoje prisustvo, tako da je u Kairu raspoređeno je 5.000 policajaca, prenosi agencija MENA.

Podsetimo, žalbeno veće je prvobitnu doživotnu kaznu Mubaraku poništilo 2012. zbog tehničkih razloga.

Nova presuda je trebalo da bude izrečena 27. septembra, podseća AFP, ali ju je glavni sudija Mahmud Kamel al Rašidi odložio jer nije završio pisanje obrazloženja.

Mubarak se, trenutno, nalazi na odsluženju trogodišnje zatvorske kazne za zloupotrebu javnih fondova.

Nekadašnji predsednik Egipta, koji je ove godine napunio 86 godina, bio je na vlasti 30 godina.

Inače i naslednik Mubaraka Mohamed Morsi svrgnut je prošle godine od strane šefa vojske Abdela Fatah al Sisija.

I Morsi je izveden pred lice pravde, zajedno sa više vodećih funkcionera Muslimanskog bratstva, koji su optuženi za nasilje tokom protesta protiv Mubaraka, kao i kasnijih demonstracija protiv Morsijeve vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: